Mi kerüljön a boros címkére?
Az Európai Unió agrárpiacán belül erõs szándék jelenik meg a fogyasztó fokozott tájékoztatására, illetve a borpiacnak az általános agrárpiac, élelmiszerpiac hatálya alá vonására. Ezzel kapcsolatban az elmúlt hetekben két ügyben sikerült a magyar és európai uniós szakmai szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak eredményeket elérni.
Az Európai Unió Bizottsága az általános élelmiszeripai szabályokhoz hasonlóan tervezte a borok energiatartalmának kötelezõ feltüntetését a címkén. Ezt egyenlõre a tagállamok tiltakozása miatt levették a napirendrõl.
A Bizottság Egészségügyi Igazgatósága a fogyasztók tájékoztatására hivatkozva – a jelenleg kötelezõ kéndioxidon kívül további – allergének címkén való jelölését javasolta, élelmiszeripari példákon alapulva. A boriparban közel 200 éve használnak fehérjetartalmú derítõszereket a borok stabilitása érdekében (pl. tojásfehérje a vörös boroknál). Az EU Egészségügyi Igazgatósága azt állítja, hogy ezn derítõszerk használata allergiát okozhat, és errõl a veszélyrõl a fogyasztót tájékoztatni kell. A bortermelõk szakmai szervezeteiken, például a CEEV (Comité des Entreprises Européen de Vin) és kormányaik képviselõin keresztül tiltakoztak ez ellen. Ennek hatására sikerült a kötelezõ jelölés 2009. május 30. utáni bevezetését 2010. december 31-re halasztani, és addig a bortermelõknek lehetõségük lesz az OIV-vel együtt (Nemzetközi Szõlészeti és Borászati Szervezet) bebizonyítani, hogy a borok kezelése után a potenciálisan allergén anyagokból nincs maradék.
A Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetsége a Bizottságnak ezen allergénekre vonatkozó jelölését feleslegesnek tartja és a továbbiakban is mindent meg fog tenni, hogy a címkén más megalapozatlan információkat ne kelljen feltüntetni.
Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetsége