Megválasztották Somogy megye borát
A kõröshegyi Podmaniczky Pince 2008-as rajnai rizlingje lett Somogy bora a 2009-es évben, ez a kiváló nedû lesz tehát, melyet a kiemelt megyei eseményeken, nemzetközi és hazai kiállításokon kínálnak majd, illetve amelyet Somogy magas rangú vendégei ajándékba kapnak. Az országosan elismert szakemberekbõl álló szakmai zsûri és a somogyi vezetõk társadalmi zsûrije a megye legjobb vörösborát is megválasztotta: az elismerõ címet a Konyári János által jegyzett rádi Ikon cabernet sauvignon-ja kapta.
A Somogyi Hírlap bora a szõlõsgyöröki Koltai Pincészet Cabernet sauvignon – Pinot noir rosé cuvée rosé-ja lett, míg a Dél-balatoni Borút Egyesület bora címmel a györöki Szent Anna Borház 2006-os merlot-ja büszkélkedhet. A Somogyi Nõk bora címet a Bujdosó Pincészet sokszorosan elismert traminije viselheti idén. A balatonszemesi Kistücsök étteremben tartott eseményen a vidék 17 neves borászatának 27 borát bírálták illat, szín, íz, tisztaság és összhatás alapján a hozzáértõk, köztük 15 fehér-, egy rosé és 11 vörösbor került a poharakba.
– Megtisztelõ számunkra, hogy a megye egyik kimagasló étterme az esemény helyszíne – mondta Sárdi Árpád, a megyei közgyûlés alelnöke, a társadalmi zsûri elnöke a szemesi Kistücsökrõl, mely négy egymást követõ évben szerepelt a hazai éttermek TOP 100-as listáján, s borpincéje az egyik legnagyobb hazai választékkal rendelkezik.
– A borok minõsége kiváló, ez egyrészt a tavalyi jó évjáratnak, másfelõl a szõlészek, borászok kiváló felkészültségének köszönhetõ – fejtette ki a zsûriben elnöklõ Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem borászati tanszékét vezetõ egyetemi tanár. Elmondása szerint több nedû is alkalmas lett volna az elismerésre, s arra, hogy a hazai versenyeken túl nemzetközi viszonylatban is megállja helyét. Az egyetemi tanár kezdettõl részt vesz a somogyi bírálatban, elmondása szerint szakmai, technológiai hibákról sohasem lehetett beszélni a szakmai felkészültségében a magyar élvonalban lévõ vidék megyei megmérettetésén. Ezért a bor harmóniája az, mely a döntõ a bírálat során. Kállay Miklós kitért arra is, hogy a Boglár-környéki borok már évtizedek óta magas szakmai tudásról árulkodnak, mely az utóbbi idõszakban a piaci viszonyok mélyebb ismeretével is párosul.
A megyei önkormányzat ezer palack bort vásárol idén is a Somogy borát termelõ borászattól.
Méltó környezet, méltó rang a boroknak
– A borkultúra egyre magasabb fokra kezd érni az országban – mondta Csapody Balázs, házigazda, a Kistücsök étterem tulajdonosa, aki szerint az örömteli változást támasztja alá, hogy a szemesi étterem egyre több szakmai kóstolónak, versenynek ad otthont. Hozzátette: nemcsak a bor, hanem a pálinkakultúra is a hozzá méltó rang felé vezetõ úton van.
Forrás:
sonline.hu
http://www.sonline.hu