Megindul a Magyar Sajtút
Ezt mondta a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítõk Egyesülete elnöke. Kovács László az elsõ alkalommal a Fejér megyei Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán megrendezett Sajtmustrán arról is beszélt, hogy a sajtúthálózat két állomása már épül: az egyik a rendezvény helyszínén, a másik a Nógrád megyei Szentén. Reményét fejezte ki, hogy az állomások száma a jövõben bõvülni fog, és minden megyében lesz legalább egy.
Az elnök hangsúlyozta, hogy a turisták fogadásához komoly infrastruktúrára van szükség: a sajtmegállók kialakítása egyenként mintegy 40-50 millió forintot igényel, ezért igyekeznek uniós források felkutatásával segíteni a hálózathoz csatlakozni szándékozókat. A tervek szerint a sajtúton a sajtkóstolás mellett a környék kulturális programjai, bor-, lekvár- és mézkóstolás is várja majd az érdeklõdõket.
Kovács László elmondta azt is, hogy a házi sajtkészítõk piaci részesedésérõl nincsenek pontos méréseik, de a sajtmanufaktúrák az összes Magyarországon értékesített sajt legalább öt százalékát készítik. Szeretnének az arányon növelni, ezért tervezik egy magyar sajt mintabolt létrehozását a fõvárosban, ahol a magyar kézmûves sajtok többsége elérhetõ lesz a lakosság és a vendéglátóipar számára egyaránt.
Hegedûs Imre, a Bicskei Mezõgazdasági Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, az a céljuk, hogy a pillanatnyilag fejenként 1,8 kilogrammos magyarországi sajtfogyasztást 2,8 kilogrammra növeljék. Jelezte, hogy az egy kilogrammos növekedés éves szinten 100 millió liter magyar tej számára jelent piacot.
Forrás:
Programstart.hu
http://www.programstart.hu