Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség
A Magyar Sommelier Szövetséget június végén jegyezték be. A szervezet mögé már indulásakor felsorakoztak a legnagyobb budapesti és vidéki éttermek sommelier-i – mondta az MSSz elnöke. Káli Ildikó felidézte: tizennégy alapító taggal indultak, de három hónap alatt a becslések szerint mintegy 60 fõsre tehetõ hazai sommelier szakma mintegy kétharmada csatlakozott a szövetséghez. „Ez egyrészt azt jelzi, hogy a szakma mögénk állt, másfelõl, hogy óriási igény volt egy ilyen közös szervezetre” – mutatott rá a szakember.
Mint hangsúlyozta, az MSSz célja a szakmai összefogás, a magyar szakemberek nemzetközi sztenderdek szerinti képzése, a minõségbiztosítás és a szakmai érdekképviselet. „Emellett szükség van a sommelier szakma definiálására is, hiszen sokan még mindig azt hiszik, hogy a sommelier dolga csak abból áll, hogy az éttermekben bort töltöget” – tette hozzá Káli Ildikó.
Pedig a sommelier-nek sokkal komplexebb feladatköre van: kapcsolatot kell tartania mind a séfekkel, mind a borászatokkal, folyamatosan nyomon kell követnie a borvilág történéseit, feltöltenie az étterem borkészleteit és ügyelnie kell arra, hogy az frissen maradjon. Természetesen nagyon fontos, hogy a vendégeknek is megadjon minden információt a pincészetekrõl, borokról, évjáratokról: „a sommelier az utolsó kapocs a bor és a vendég között” – fogalmazott a szövetség elnöke.
Káli Ildikó elmondása szerint több boros iskola is létezik Magyarországon, amely sommelier-ket képez, de nincs államilag akkreditált OKJ-s képzés. „Ezen a területen is egyfajta minõségbiztosítást kívánunk megteremteni, másrészt szeretnénk összefogni a tudásanyagot, és szakmai továbbképzésekkel felzárkóztatni a sommelier-ket” – szólt az MSSz terveirõl.
Forrás:
Deluxe.hu
http://www.deluxe.hu