Mátrai borásszal bõvült a Junibor: Babiczki László az új tag
[tn_2_bal.jpg] A nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén a mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba.
A Junibor
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételérõl minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövõ borászgenerációjának szakmai fejlõdését biztosítja. „A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ez által egyre jobb és a fogyasztók által szerethetõ borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlõdésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borfogyasztókkal való kapcsolattartásra” – mondja Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. A DiVino és a Junibor között kezdettõl fogva megvannak a szinergiák. A DiVino Bazilika házigazda Juniborásza, Miklós Csabi azt meséli, az elsõ DiVino nyitásakor egyértelmû volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörû feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerû, hogy egy ilyen ügyben úttörõk lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítõ Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”- mondja.
A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi és Szabi, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi és Csilla, Demeter Endre Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Figula Misi, Prácser Miklós, Prácser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dóra, Kovács Tamás, Gál Peti
A DiVino franchise rendszer alapját is maga a borkínálat adja, ez kötelezõ elem, Bánki Sándor és Duska Sándor tulajdonosok a partnerekkel közösen válogatják ki azokat a tételeket, amik az adott helyre illenek a több mint 120 tételes kínálatból. „A Junibor Egyesület tagjai elsõ- vagy másodgenerációs borászok. Én 1998 óta kereskedek borokkal és sok fiatal borásszal megismerkedtem, akik rendkívül nyitottak voltak és így alakult ki az együttmûködés. Nekik jó lehetõség a DiVino, mert ez tulajdonképpen egy egész éves borfesztivál, ahol nem kell standot bérelni és egyéb költségeket vállalni ahhoz, hogy a vendégek széles körben megismerjék a boraikat, de mégis lehetõség van a személyes találkozóra a fogyasztókkal” – mondja Bánki Sándor.
DiVino és Junibor
Az elsõ Divino 2011-ben nyitott a Bazilikánál, a koncepció szerint csak magyar borokat tartanak, a Junibor Egyesület tagjainak legjobb tételeibõl válogatnak. Konyári, Kamocsay, Gere, Gál, Takler, Szepsy, és még sorolhatnánk a híres neveket. Ez itt az új generáció helye: olyan borászoké, akik friss szemlélettel és eltökélten folytatják a családi hagyományokat, vagy teremtenek saját hagyományt és építenek saját márkát. A borászok a DiVino mindennapjaiban is részt vesznek, rendszeresek a borász fogadóórák, ahol sokszor hordómintákba és csak a pincéknél kapható tételekbe is belefutni.
Az elmúlt 5 évben a DiVino franchise-á nõtte ki magát: a Bazilikánál nyílt elsõ bárt követte a DiVino Gozsdu, majd a debreceni és a gyõri DiVino. Egy olyan minõségi és kompakt márka lett, ami bárhol és bármikor azonnal felismerhetõ és megbízható minõséget garantál. Nem csoda, hogy idén õsszel a Sziget és a BP Shop mellé bekerült az ország 15 legmenõbb márkája közé a Forbes nagy listáján. 2014-ben MagyarBrands, 2015-ben SuperBrands díjat kapott, a Szent István téri üzlet 2012-ben a Michelin Gude-ba is bekerült.
A DiVino Gozsdu 2013-ban nyílt, a Gozsdu udvar Király utcai végében, a város legnagyobb, téle-nyáron mûködõ, fûtött borteraszával. Különlegessége, hogy több mint 120 féle bort lehet kóstolni akár pohárral is, a kóstolásban segítenek a tematikus kóstolósorok és a borász fogadóórák is.