Mátraalja: változó borvidéki arculat
Kele István mindezt abból az alkalomból mondta a Heves Megyei Hírlapnak, hogy elkészült az az esettanulmány, amelyet a cég készített a Mátraaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsának a megbízásából. A szakmai munkát még tavaly nyáron kezdték meg egy piackutató cég munkatársai. Kutatásokat folytattak az ország területileg legnagyobb – 5800 hektárt magában foglaló – történelmi borvidékén a természeti adottságokról, a hagyományokról, szõlõ- és borfajtákról, illetve a fogyasztói szokásokról. A tapasztalatokat, az adatokat hasznosítva, 2002 õszén kapcsolódott a munkába a Kele & Klauszmann Kft.
A vizsgálatok során kiderült, hogy a jelenlegi borvidéki arculat nem fejezi ki igazán annak karakterét. Ezért javaslatokat tettek, amelyeket megvitattak a mátraaljai borászokkal és a hegyközségi tanács szakembereivel. A véleményekbõl kitûnt, hogy egységes borvidéki arculatra van szükség, melynek kialakításáért közös erõfeszítéseket kell tenni. Azt is megerõsítették, hogy a vidék jellegzetességeit jobban kifejezõ logót készítenek, valamint kommunikációs és marketingmunkát folytatnak, ami elõsegíti a jövõbeni fejlõdést. A törekvéseket pályázat útján az FVM Agrármarketing Centrum Kht. is támogatja.
A közeljövõben színes fotókkal illusztrált tájékoztató füzetet adnak ki a borvidékrõl, fõleg az érdeklõdõ turistákat segítve. Nagy jelentõséget tulajdonítanak a Mátraaljai Borútnak is, hogy az ebben résztvevõ községek bemutatása mellett a tájra jellemzõ borokat is megismertessék. Ehhez a már kedvezõ szekszárdi és villányi tapasztalatokat is szeretnék hasznosítani.
Kele István arra is utalt, hogy az utóbbi idõben a Mátraalján egyre inkább kibontakozik a fiatal borászgeneráció. Ezért kellenek azok az elismert szakemberek, akik tekintélyt vívtak ki és példaként szolgálnak az ifjaknak. Így említette meg a gyöngyöstarjáni Szõke Mátyás és Németh Attila tevékenységet, valamint a nagyrédei Szõlõskert Rt.-t, amely tavaly elnyerte az Év pincészete címet.
Az esettanulmány a hazai borvidékek közül elsõként elkészült, és azt hasznosításra átadták a Mátraaljai Hegyközségi Tanácsnak. Közösen elhatározták, hogy a következõ idõszakban folyamatosan értékelik majd, hogy mit sikerül megvalósítani a javaslatokból. Az bizonyos, hogy ezen a vidéken a táj adottságaival és a szakértelemmel összhangban továbbra is fõszerepet kapnak a fehérszõlõ-fajták és az azokból készült minõségi borok, így a szürkebarát, az olaszrizling vagy a Chardonnay.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu