Márton-napi libalakoma lesz Debrecenben egri borokkal
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere idézte a népi hagyományt, miszerint „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”. A debreceni libalakoma résztvevõinek ettõl nem kell tartaniuk: a három napos gasztronómiai parádén összesen 1500 libát tálalnak majd fel a Nagytemplom elõtt felállítandó „Márton-napi nagyasztalon” – tette hozzá az alpolgármester.
A gasztronómiai élményeket kulturális kínálattal egészítik ki: debreceni és egri mûvészeti csoportok, zenekarok szórakoztatják a fesztivál résztvevõit a fõtéren – jegyezte meg.
Elmondta azt is: a hagyományokhoz híven Debrecen és Eger közösen rendezi a libalakomát, a hagyományos ételek mellé egri borokat kínálnak majd.
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere hozzátette: hat jelentõs egri borászat kínálja majd termékeit, „szagos fehér és édes vörös helyett kitûnõ száraz borokat” a libaétkek mellé.
A három nap alatt hét egri zenekar is színpadra lép, köztük az Eger ifjú zenészei programban résztvevõ fiatal, de nem kezdõ zenészek – mondta, hozzátéve: a programban koncertszervezéssel, próbateremmel és hangfelvételi lehetõséggel támogatják a fiatal zenészeket Egerben.
Barabás Zoltán, a gasztronómiai parádé házigazdája szerint a Márton-napi hagyományos magyar népi konyha ételeit készítik el. Lesz az ünnepi nagyasztalon libatepertõ, sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahúsos töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúza pörkölt és libakolbász is – sorolta.
A debreceni Márton-napi libalakomán 1500 hazai tenyésztésû libát tálalnak majd fel – fûzte hozzá.
Forrás:
Hír6.hu
http://hir6.hu