Már Tállyának is van bora
Három, nem állandóan Tállyán élõ termelõ, Szûcs Ferenc, Barta Péter, Zsadányi László találta ki, hogy megtermelt szõlõjük egy részébõl közös bort készítenek, melyet a település nevével hoznak forgalomba. Az alapító trióhoz 2013-ban csatlakozott Márton-Kováts Krisztina, úgyhogy az új évjárat már négy termelõt fog majd össze. A borokat a mádi illetõségû Hudák István készíti, aki a szõlõterületek felügyeletét is elvállalta – Hudák István egyébként Zsadányi László pincészetének, a Vineum Borháznak is borásza.
Mint azt a Mandiner a termelõktõl megtudta: a Tállya-bor 2012-es évjáratában a Somszög-, Görbe-, Bohomály-, Bártfai-, Tökös-mály-, Dongó- és Hasznos-dûlõkbõl jött az alapanyag a borhoz. Elképzelhetõ, hogy a 2013-as évjárat során még két új dûlõvel bõvül a kör. „Könnyû dolgunk van, mivel a mintegy hatvan tállyai dûlõ jelentõs része elsõ osztályú. Ezek között mintegy tíz dûlõ az, amelyek az ún. nagy tokaji dûlõk közé sorolható. Elsõsorban ezzel a tízzel kívánunk dolgozni” – tudtuk meg a termelõktõl.
Ami a szõlõalapanyagot illeti, a bor kitalálói azt mondták, a szõlõben nagyarányú az élõmunkaerõ használata, minimális a permetezés és alacsonyak a termésátlagok. „Kifejezetten keressük a régi, több tízéves korú, elhagyatottan álló ültetvényeket, melyeket sokszor 3-4 éves munkával teszünk újra termõvé. Eközben sok-sok meglepetés ér bennünket, többnyire, ami az ízeket illeti, kellemes” – mesélik.
Mint megtudtuk: 2013 végére a Tállya-bor alapanyagának termelésébe bevont terület meghaladta a harminc hektárt. 2012-ben mintegy négyezer palack készült a borból, 2013-ból még nem mérték fel az igényeket, elõzetesen mintegy 14-20 ezer palackkal számolnak. A távolabbi tervek között szerepel, hogy valamennyi említett dûlõrõl a 2013-as évjárattól palackozni tudjanak dûlõszelektált tételeket is.
Forrás:
Mandiner.bor
http://bor.mandiner.hu