Már szüretelnek a villányi borvidéken – jó az idei termés
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára csütörtökön az MTI érdeklõdésére elmondta: a gazdák már szedik az olyan illatos, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat adó fehérszõlõfajtákat, mint az Irsai Olivér, s hozzáláttak az elsõ rozéborok alapját jelentõ Kék Medoc szüreteléséhez is. A rendkívül kedvelt villányi portugieser szürete augusztus végén lesz.
A 2.650 hektár területû borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szõlõtermesztéssel, pincéikbõl 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tûnik, az idei termésbõl jó minõségû bor készülhet.
Nagy Gergely az átlag alatti termést a téli és tavaszi fagyokkal, a jégkárral, valamint az ültetvényeket sújtó aszályos idõjárással magyarázta. Úgy vélte: egy kiadós esõzés már késõn jönne, inkább rontaná, mint javítaná a portugieser minõségét.
Megjegyezte, a csapadékszegény idõszakban jó döntésnek bizonyult, ha a mûvelés során a gazda nem tárcsázott, hanem kaszált a sorok között. Az aszály ellen most már nem lehet mit tenni, a napégéstõl viszont célszerû megóvni a gyümölcsöt, ezért a fürtöknél nem ajánlatos a leveleket jelentõsen ritkítani.
A hegyközségi titkár a fogyasztók igényeirõl elmondta: kedveltek az elsõdleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, amelyek az évekkel ezelõtti érdektelenséget követõen mára Villányban is keresetté váltak. E tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erõs a piaca.
Forrás:
Pécsi Újság
http://www.pecsiujsag.hu