Magyar Sommelier Bajnokság – 2007
Az Utazás 2007 kiállítás keretében rendezte meg a Magyar Sommelier Szövetség az országos bajnokságot. Lukács Szabolcs már évek óta részt vesz a versenyeken. Eddig ötször indult, négyszer a döntõbe került, s háromszor a második helyen végzett, idén azonban õ bizonyult a legjobbnak.
Lukács Szabolccsal Horváth Ferenc a Kisalföld munkatársa beszélgetett.
– A sommelier feladata összetett, ezt tükrözte az a feladatsor is, amely a döntõ hat résztvevõjére várt – elevenítette fel a bajnokság részleteit Lukács Szabolcs.
– Az elõdöntõt a Gundel étteremben rendezték meg, innen a három legjobb jutott a szombati döntõbe – mondta Lukács Szabolcs. – Az elsõ feladat vendégek fogadása volt, egy általunk választott idegen nyelven, pontosabban a Nemzetközi Sommelier Szövetség valamelyik hivatalos nyelvén. Én az angol, a francia és a spanyol közül az elsõt választottam. Ezt követõen egy aperitifet kellett ajánlani, de úgy, hogy lehetõleg pezsgõt válasszanak, mert a következõ (rész)feladat a pezsgõ szakszerû szervírozása volt.
A következõ megmérettetésben egy általunk elõzõleg nem ismert menüsorhoz ajánlottunk italsort, majd következett egy vörösbor dekantálása. Ez a palackban lévõ esetleges üledék és a tiszta bor szétválasztását jelenti. Az újabb feladatot egy hibás borlap kijavítása jelentette, majd öt – átláthatatlan pohárban lévõ – párlat felismerése következett. Végül egy másfél literes pezsgõt kellett tizenöt pohárba egyenlõ arányban szétosztani úgy, hogy ha a palackot elvettük a pohártól, már nem lehetett újra önteni, és az üvegben egy csepp sem maradhatott.
A különbözõ feladatokat a zsûri értékelése szerint Lukács Szabolcs teljesítette a legkevesebb hibaponttal, így ebben az évben õ nyerte a sommelier-bajnokságot. Hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó sommelier legyen, arról az idei bajnok az alábbiakat mondta:
– Nagyon fontos a lexikális tudás, a szõlõ és a bor szeretete, ismerete, a pincészetekkel és a vendégekkel való jó kapcsolat. Természetesen elengedhetetlen a sok-sok kóstolás, hiszen nincs két egyforma bor.
Lukács Szabolcs fiatal kora ellenére a borok és a kiváló étkek egyik legjobb hazai ismerõje. Tudását már számos nemzetközi versenyen bizonyította, rendszeresen bírál különbözõ borversenyeken. Aki pedig „tesztelni” szeretné ismereteit, az a Szélmalom étteremben találkozhat vele.