Magyar-osztrák bortalálkozó Budapesten
A borok és a gasztronómia egyre meghatározóbb szempont a hosszú hétvégék vagy nyaralások úti céljának kiválasztásakor, Magyarország és Ausztria pedig földrajzilag és történelmileg is közel állnak egymáshoz, és a két ország borvidékei, szõlõfajtái között is sok párhuzamot találni: Badacsony és Stájerország között az olaszrizling, Szekszárd és Burgenland között a kékfrankos, míg Tokaj és Ruszt között a desszertbor a közös pont. Az elsõ magyar-osztrák bortalálkozón részt vevõ hazai és osztrák borászok minderrõl és a két ország közös kihívásairól cserélnek majd tapasztalatot Budapesten – közölték a szervezõk.
A szakmai találkozó házigazdái Miklós Csaba móri borász és Komoróczki Anna borszakértõ lesznek, a magyar termelõket Badacsonyból Laposa Bence, Balatonfüredrõl ifjabb Figula Mihály, Szekszárdról Takler András, Tokajból pedig Árvay Angelika és ifjabb Szepsy István (Szent Tamás Pincészet) képviseli, míg Ausztriából a Wohlmuth, a Leth, az Angerhof-Tschida és a Tesch Borászat képviselõi érkeznek Budapestre.
Az osztrák borok példája azért is érdekes, mert bár Ausztria a világ bortermelésének mennyiségben csupán egy százalékát adja, minõségi boraikra az elmúlt két évtizedben felfigyelt az egész világ. Tavaly az alacsonyabb hozamú szüret ellenére az osztrák borágazat rekordévet zárt: a borexport értékben elérte a 137,5 millió eurót, míg a literenkénti ár 3 euró fölé emelkedett. A statisztikák alátámasztják: a többnyire öt hektár alatt gazdálkodó osztrák borászatoknak sikerült elérniük, hogy kitûnjenek minõségükkel és egyedi jellegükkel – utalnak rá közleményükben a szervezõk.
A szakmai találkozó helyszínén másnap a DiVino borbár vendégei is együtt kóstolhatják majd az osztrák és magyar borokat.
Forrás:
hirado.hu
http://www.hirado.hu