Magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune
A Chicago Tribune borszakértõje, Bill St. John által jegyzett írás három, a tengerentúlon kevéssé ismert szõlõfajtát ajánl a vezetõ chicagói napilap olvasóinak figyelmébe: a furmint mellett a katalán garnacha blancát (grenache blanc) és az Argentínában igen népszerû torrontest.
Mint a cikk emlékeztet, többnyire a furmint képezi az amerikai közönség által is viszonylag könnyen elérhetõ tokaji aszú alapját. Az édes borkülönlegességhez azonban csak a botritizálódott szemeket használják fel a tokaji borászok, akik az egészséges szõlõbõl száraz borokat készítenek.
Míg a furmintból készült édes borokra a sárgabarackos, mézes ízjegyek jellemzõek, a száraz furmintokban a körte, az alma és a lime aromái köszönnek vissza. Nagy különbség azonban, hogy a tokaji aszúhoz többnyire igen borsos áron lehet hozzájutni, ezzel szemben a száraz furmintok általában olcsóbbak – emeli ki a szerzõ a www.chicagotribune.com oldalon olvasható cikkében.
Bill St. John szerint élénk savai miatt a száraz furmint kiválóan illik tengeri ételekhez, elsõsorban füstölt vagy pácolt lazachoz, makrélához.
A szerzõ kiemeli a Royal Tokaji 2009-es furmintját, amelyben a tölgyfahordós érlelés mogyorós és vaníliás jegyekkel gazdagítja a klasszikus furmintos fajtajelleget. A cikk szerint szintén nagyszerû vétel a Chateau Pajzos hasonló évjáratból származó száraz furmintja.
Kapcsolódó weboldal