Lellei borhét: kezd beérni a gyümölcs
Kezd beérni a gyümölcs, ebbõl még lesz valami – utaltak elismert szakmabeliek a lellei borhéten arra: fényes jövõ elõtt áll a Dél-balatoni Borvidék. Többek szerint figyelemre méltó, hogy Villányban a mostani Boglár-környéki változásokhoz hasonlóan kezdõdött a baranyai vidék felfutása.
Szombaton nyílt a 17. lellei borhét. Az igényes borfogyasztáson túl a nemzeti értékek ápolását zászlajára tûzõ, hangulatos eseményen idén is közel húsz borász kínálja a legjobb italokat, hangsúlyozta Buzássy László balatonlellei hegybíró, az esemény fõszervezõje. A borhét rangja egyben a borvidék egyre erõsödõ hírnevét is jelzi.
A vendégek közül többen kimondottan a rendezvényhez igazítják a szabadságukat. Az ünnepségsort megnyitó Kenéz István polgármester után Móring József Attila országgyûlési képviselõ úgy fogalmazott: a déli Balaton fõvárosa lesz a következõ napokban Lelle. A vidékre látogató turisták mellett a hazai vendéglátó szakma is felfedezte a Dél-balatoni Borvidéket, a szakemberek csupa jót prognosztizálnak.
– Villány ugyanígy indult – szögezte le Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke, a BB egykori vezetõ borásza.
Gádor Dénes úgy véli: legalábbis jelzésértékû, hogy kétszer is balatonlellei lett Az év bortermelõje, a vendéglátós szakma csodálkozással tekint a dél-balatoni borászok munkáira, elismerõ szakcikkek követik egymást és rendezvényeket építenek az itteni borokra.
– Ez viszonylag új borvidék volt olyan vezetõ borászattal, amely kiszolgálta az akkori igényeket: középkategóriás borokat készített – utalt Gádor Dénes a boglári borgazdaság múltjára. Gádor Dénes hozzátette: a BB jó gesztor, kiváló tanulóiskola volt – a mai vezetõ borászok szinte kivétel nélkül itt kezdték valamilyen formában.
A BB elsõ osztályú táptalajt biztosított a mai fejlõdéshez, hiszen a nyolcvanas évekre az ország legjobban felfuttatott üzeme volt. Évrõl évre a végzett egyetemisták legjobbjai közül válogathatott, az ország szakmai krémje Bogláron dolgozott. Ismereteiket külföldi tanulmányutakon bõvíthették, hangsúlyozta Buzássy László, lellei hegybíró. Szerinte a mennyiségen alapuló szovjet export tette tönkre a hazai borkultúrát, s ennek bedõlése után az ország vidékei közül némelyeknek kevesebb, másoknak valamivel több idõ kellett ahhoz, hogy megtalálják az új piacokat.
– Most kezd beérni a gyümölcs – fogalmazott Gádor Dénes. – Kevesen tudják, hogy Konyári János szerezte Magyarországról az elsõ nagyaranyérmet nemzetközi versenyen, olyan neveket elõzve meg, mint Bock, Tiffán, Gere – sorolja újból éppen Villány, ám egyben a hazai szakma nagyjait.
Kezd beérni a gyümölcs, ebbõl még lesz valami – utaltak elismert szakmabeliek a lellei borhéten arra: fényes jövõ elõtt áll a Dél-balatoni Borvidék. Többek szerint figyelemre méltó, hogy Villányban a mostani Boglár-környéki változásokhoz hasonlóan kezdõdött a baranyai vidék felfutása.
Szombaton nyílt a 17. lellei borhét. Az igényes borfogyasztáson túl a nemzeti értékek ápolását zászlajára tûzõ, hangulatos eseményen idén is közel húsz borász kínálja a legjobb italokat, hangsúlyozta Buzássy László balatonlellei hegybíró, az esemény fõszervezõje. A borhét rangja egyben a borvidék egyre erõsödõ hírnevét is jelzi.
Balatonlelle Borkirálynõje 2009
A vendégek közül többen kimondottan a rendezvényhez igazítják a szabadságukat. Az ünnepségsort megnyitó Kenéz István polgármester után Móring József Attila országgyûlési képviselõ úgy fogalmazott: a déli Balaton fõvárosa lesz a következõ napokban Lelle. A vidékre látogató turisták mellett a hazai vendéglátó szakma is felfedezte a Dél-balatoni Borvidéket, a szakemberek csupa jót prognosztizálnak.
– Villány ugyanígy indult – szögezte le Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke, a BB egykori vezetõ borásza.
Gádor Dénes úgy véli: legalábbis jelzésértékû, hogy kétszer is balatonlellei lett Az év bortermelõje, a vendéglátós szakma csodálkozással tekint a dél-balatoni borászok munkáira, elismerõ szakcikkek követik egymást és rendezvényeket építenek az itteni borokra.
A Koltai Pincészet borai a hölgyeknek is bejönnek
– Ez viszonylag új borvidék volt olyan vezetõ borászattal, amely kiszolgálta az akkori igényeket: középkategóriás borokat készített – utalt Gádor Dénes a boglári borgazdaság múltjára. Gádor Dénes hozzátette: a BB jó gesztor, kiváló tanulóiskola volt – a mai vezetõ borászok szinte kivétel nélkül itt kezdték valamilyen formában.
A BB elsõ osztályú táptalajt biztosított a mai fejlõdéshez, hiszen a nyolcvanas évekre az ország legjobban felfuttatott üzeme volt. Évrõl évre a végzett egyetemisták legjobbjai közül válogathatott, az ország szakmai krémje Bogláron dolgozott. Ismereteiket külföldi tanulmányutakon bõvíthették, hangsúlyozta Buzássy László, lellei hegybíró. Szerinte a mennyiségen alapuló szovjet export tette tönkre a hazai borkultúrát, s ennek bedõlése után az ország vidékei közül némelyeknek kevesebb, másoknak valamivel több idõ kellett ahhoz, hogy megtalálják az új piacokat.
– Most kezd beérni a gyümölcs – fogalmazott Gádor Dénes. – Kevesen tudják, hogy Konyári János szerezte Magyarországról az elsõ nagyaranyérmet nemzetközi versenyen, olyan neveket elõzve meg, mint Bock, Tiffán, Gere – sorolja újból éppen Villány, ám egyben a hazai szakma nagyjait.
A csülök mellé remekül csúsztak a balatoni borok
– Tény, a vidék kezdi megtalálni méltó helyét – mondta Konyári János, az év hazai bortermelõje, lellei borász. A fentieket támasztja alá a legfrissebb információ pincészetébõl: megkezdték a Konyári-borok svédországi exportját. Konyári János borai egy tenderen, a világ legkülönbözõbb részeibõl jelentkezõ, huszonöt pályázó közül nyertek a titkos bírálaton. Ezt követõen kétoldalas cikk jelent meg a kishegyi pincészetrõl a legnagyobb svéd napilapban.
– A legjobb marketing a minõség – vetítette elõre a jövõ útját Konyári János. Elmondása szerint semmi másra nincs szükség, mint türelemre és arra, hogy a bor többet érjen, mint amennyit kérnek érte.
Kihirdették Balatonlelle, Balatonboglár és Szõlõsgyörök közös borversenyének eredményét. A több mint 160 bor 80 százaléka szerzett érmet, 23 arany minõsítést. A györöki Koltai Pincészet szerepelt a legjobban. Koltai Tamásnak a Somogyi Hírlap borává is választott cabernet sauvignon – pinot noir rosé cuvée-je kapta az összes bor közül a legmagasabb pontszámot. A legtöbb érmet is õ szerezte: négy arany-, öt ezüst- és egy bronzminõsítéssel zárta a versenyt.
Forrás:
sonline.hu
http://www.sonline.hu