Lavinát indított el Orbán pálinkás bejelentése
Tapasztalataink szerint komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre – állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetõje. Csakhogy ilyen termék jelenleg nincs a piacon. Voltak ugyan próbálkozások, ám ezek rendre elhaltak. Egyes vélemények szerint azért, mert a magyar vásárlók jobban szeretik otthon, frissen keverni a szomjoltót. Varga Bálint más véleményen van. Szerinte a mostanában oly divatos fesztiválokon komoly kereslet mutatkozik a fröccsre, ám ezt ilyen helyen nagy mennyiségben elõállítani nehézkes.
A fesztiválozókon kívül a vendéglõsök is kedvelnék a palackba töltött spiccert, hiszen nem kéne külön hûteniük a bort és a szódavizet és a fröccs elkészítésekor megspórolhatnák a méricskélést is. A szomjas vendég gyorsan hozzájuthatna az itókához, de nem feltétlenül kéne ugyanilyen gyorsasággal felhörpintenie, hiszen visszazárható palackban magával is vihetné. De ha ennyire jó üzlet ez, akkor vajon a Varga Pincészet miért nem vág bele? Az ok egyértelmû: a vendéglátóhelyen készített és eladott fröccs adómentesen értékesíthetõ, ugyanezen ital palackozott formája viszont nem. A palackozott fröccsöt köztes alkoholtermékként kezeli a magyar jog, így értékesítése után literenként 221 forint jövedéki adót kell fizetni. Erre jön még rá a 40 százalékos kiskereskedelmi árrés és a az áfa, így literenként 460 forinttal jobban jár, aki külön veszi meg a jövedéki adó nélkül forgalmazott bort és a szódát annál, aki dobozos fröccsel oltaná a szomját.
Megfelelõ pontosságú felmérés még a hazai borfogyasztási szokásokról sem áll rendelkezésre, így a fröccs népszerûségét még becsülni sem lehet. Egy biztos, a fröccsadó nem sokat hozhat a költségvetés számára. Varga Bálint úgy számol, hogy évente nagyjából 50 ezer liter palackozott fröccs fogy el, ami körülbelül 11 millió forinttal gazdagítja a büdzsét. Ha ezt a sarcot eltörölnék, más adókból ennek a többszöröséhez juthatna az állam az eladások felpörgése miatt. Vargáék igyekeznek erre a lehetõségre felhívni a döntéshozók figyelmét, hátha a kormány a pálinkafõzõkhöz hasonlóan az õ szavukat is meghallja. A Facebook közösségi portálon mozgalmat indítottak a palackozott fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért, a szabad fröccskészítés jogáért. A cél elérése nem lesz egyszerû, bár a nemrégiben indított csoportnak már több mint 300 tagja van. Varga Bálint elmondta, az alulról jövõ kezdeményezést néhány hónapon belül hivatalossá is teszik, mert szeretnék elképzeléseikkel megkeresni az illetékes minisztériumokat is.
A sörfõzdék már valamivel elõrébb járnak. Õk már levelet is írtak a minisztériumnak, melyben a pálinkafõzdékkel egyenlõ elbírálást követelnek. Rizmajer József, a Rizmajer Sörfõzde ügyvezetõje szerint nagy szükség lenne a házi sörfõzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tõlünk Nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvezõ adózással támogatják is a házi sörfõzést.
Magyarországon otthon nem lehet sört fõzni, a kis fõzdéknek pedig ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a multinacionális nagyvállalkozásoknak. Bár a borászatok esetében létezik egyszerûsített adóraktár, a kis magyar sörfõzdék mindegyike söradóraktár, így jószerivel naponta minden lépésüket (lefõzött mennyiség, készlet, eladott mennyiség stb.) jelenteniük kell a vámhatóságnak. Rizmajer József szerint nem az adó, hanem a túl sok papírmunka a legfõbb probléma, bár megjegyzi: elgondolkodtató, hogy neki is ugyanannyi adót kell fizetni a söre után mint a világszerte ismert márkák készítõinek. A sörfõzõmester szerint csak azért tudnak talpon maradni, mert egyre több fogyasztó ismeri fel a hagyományos módszerekkel készített sör értékeit.
Fröccsfajták
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz.
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz.
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz.
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz.
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda.
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda.
Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér.
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is „langyosan”.
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.
Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Puskás-fröccs: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkõzés tiszteletére.
A házi sör receptje
30 dkg árpát megpörkölünk, majd 2 dkg komlóval együtt vászonzacskóba tesszük. Jól bekötjük a zacskó száját és 15 liter vízben 2 órán át fõzzük. Megpirítunk 45 dkg cukrot, majd a forrásban lévõ vízbõl kisebb mennyiséget kivéve feloldjuk. A cukros vizet visszaöntjük az árpa-komló fõzõvizébe. Együtt is fõzzük, legalább 10 percig. Ezután állni hagyjuk 12-15 órán át, utána pedig leszûrjük. Belemorzsolunk 2dkg élesztõt, jól elkeverjük, és újra 12-15 órán át állni hagyjuk. Ezután üvegekbe tehetjük. Az üvegeket háromnegyedig töltsük, és zárjuk le. A palackokat 8 napra hideg helyre tegyük, hogy a sör erjedhessen.
Forrás:
Pénzcentrum.hu
http://penzcentrum.hu/