Konyári Jánost választották az év bortermelõjének 2008-ban
A díjért az utolsó pillanatig versenyben volt még Légli Ottó (Balatonboglári borvidék), Lõrincz György ( Egri borvidék), Szöllõsi Mihály (Ászár-Neszmélyi borvidék) és Vida Péter (Szekszárdi borvidék) is.
Konyári János már az 1990-es évek elején megjelent a piacon palackozott boraival, s úgy tudni, hogy hazánkban elsõként alkalmazta a barrique hordós érlelést. De nem csak ennek köszönhetõen bizonyította, hogy a dél-balatoni területen termett szõlõbõl is lehet vörös csúcsborokat készíteni. A tradició mindenesetre megvan, hiszen a birtok környéken a szõlõ- és bormûvesség 800 éves múltra tekint vissza.
A Konyári pincészet 25 hektáron gazdálkodik, s évi 110-140 ezer palack bort forgalmaz. A balatonlellei Kishegyen találkozó 1757-ben épült téglaboltozatos központi pince a magyar borászat egyik legrégebb óta használatban lévõ objektuma és építészeti értéke.
A gazdaság nagyobb részben vöröborokat (merlot 25 százalék, kékfrankos 25 százalék, cabernet franc 12 százalék, cabernet sauvignon 12 százalék) termel, s mintegy 30 százaléknyi fehérbort (olaszrizling, hárslevelû, sauvignon blanc és chardonnay) termel.
Forrás:
hvg.hu
http://www.hvg.hu