Könnyebb a bort megtermelni, mint eladni
A faluházban megrendezett borversenyen 162 mintát bíráltak el a bizottságok. Az akasztói, a környékbeli és a romániai Kraszna település gazdái 101 fehér-, 48 vörös- és 13 rosé bort neveztek be a megmérettetésre. – A tavalyi csapadékos, napfényes órákban szegény esztendõ alaposan feladta a leckét a szõlõtermelõknek. Nagy mennyiségû, ugyanakkor alacsony cukorfokú szõlõt szüreteltek a termelõk, amibõl nehéz volt jó bort készíteni. A vörös fajtáknál különösen a színanyag kinyerésével voltak gondjaik. Mindezek ellenére a vártnál lényegesen jobb minõségû, szépen kezelt borokat kóstoltak a bíráló bizottságok. A hagyományoknak megfelelõen a fehér fajták szerepeltek jobban. Úgy gondolom, hogy dr. Kerényi Zoltánnak, a Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet fõmunkatársának elõadása rendkívül hasznos volt mindannyiunk számára. A neves szakember tanácsait megfogadva, minden bizonnyal eredményesebben tudunk piacra jutni termékeinkkel – értékelte a versenyt Oroszi Ervin, a hegyközség elnöke.
Németh Antal hegybíró a gazdák szakmai hozzáértését emelte ki. – Figyelemre méltó, hogy a legtöbb díjazott bort egyéni termelõk állították elõ, akik közül kevesen rendelkeznek korszerû technológiával. Már maga a növényvédelem is próbára tette felkészültségüket az elmúlt évben, de sikeresen oldották meg a nem éppen ideális minõségû alapanyagból való borkészítés feladatát is. Mondhatni, hogy az akasztói termelõk szaktudással pótolták a költséges technológiát. A versenyen elért siker azonban nem felhõtlen, mert sokan értékesítési gondokkal küzdenek. Hiába vannak tele a pincék kitûnõ borokkal, ha telített a piac. Egyes kereskedõk ötven forintot kínálnak a bor literjéért, ami már önmagában is felér egy becsületsértéssel – mondja keserûen a hegybíró. A borversenyen összesen 16 arany-, 50 ezüst- és 57 bronzérmet osztottak ki. Különdíjjal jutalmazták a legjobb helyi és más termõhelyi borokat. Az akasztóiak közül fehérbor kategóriában Gulyás Antal Ezerjó, és Martinkovics Tibor Cserszegi fûszeres bora, a vörös fajták közül Oravecz József Cabernet Savignon bora bizonyult a legjobbnak. Különdíjat nyert Zsikla Ferenc (Soltvadkert) Ezerjó borával és Tomkó Pál (Kiskõrös) Blauburger borkülönlegességével. Ugyancsak különdíjat kapott az AKOVIN Kft. bükkaljai rosé bora. A vendég krasznaiak közül Sólyom Lukács Királyleányka bora nyert különdíjat.
Forrás:
Petõfi Népe
http://www.petofinepe.hu