Kiválónak ígérkezik az idei egri Kékfrankos
Az Eged-Hegyi Kékfrankos termése tûnik a legszebbnek, így a 2008-as egri Kékfrankos alapú borok kiváló évjáratnak ígérkeznek.
Egerben néhány hete kezdõdött meg a korai szõlõk szüretelése, hamarosan pedig elindul a késõi szõlõfajták betakarítása is. A jelenlegi idõjárás kedvez a késõi fajtáknak, mivel a sok esõ után újra kisütött a nap.
A csapadék nem csak azért fontos, hogy a növény ne száradjon ki, de nagyban meghatározza azt is, milyen ízû, minõségû lesz a bor. A szõlõ, ahogy a gyökerén keresztül felszívja a vizet, magába szívja a földben lévõ ásványokat is, amik nagy hatással vannak a szõlõ és késõbb a bor ízére.
Demeter Csaba, a Fiatal Egri Szõlõ és Bortermelõk Társaságának elnöke elmondta: „Idén a Kékfrankos termés nagyon szép, aminek mi különösen örülünk, hiszen a Kékfrankos Egerben õshonos fajta. Egerben a talaj és többnyire az idõjárás is kedvez ennek a szõlõnek, ráadásul a földben lévõ tufakõ egészen különleges zamatot ad a bornak. Mivel napok óta szép, meleg az idõjárás, a szõlõbõl elpárolog a felesleges víz, így mi a legkiválóbb állapotában fogjuk a cukorban dús szõlõt szüretelni.”
A Kékfrankos mellet a Merlot és a Cabernet Franc szõlõfajták szürete szintén csak ezután következik, így ha az idõjárás továbbra is a késõi fajtáknak kedvez, elsõ osztályú borok kerülnek majd az idei szüret után az asztalra az egri borvidékrõl.
Forrás:
Metropol
http://www.metropol.hu