Kiderült, kié a legjobb borlap
A La Revue du Vin de France borszaklap harmadik éve ítéli oda éttermeknek a legjobb borlap díjat. A nemzetközileg igen tekintélyesnek számító szakmai fórum döntése nemcsak az éttermeknek, de a borértõ közönségnek is iránymutató. Az idén a Roca-fivérek gironai étterme és borozója, a El Celler de Can Roca került az élre. Joan, Jordi és Josep, a három testvér eddig három Michelin csillagot és a brit Restaurant Magazine-tól a világ második legjobb éttermének járó címet zsebelte be.
Éremgyûjteményükbe immár a francia boros díj is bekerült. A szakértõk szerint: „a borlapon hihetetlenül jól kiválasztott borok szerepelnek, lenyûgözõ a válogatása nemcsak a legjobb spanyol boroknak, hanem a francia és német nedûknek is”. Külön kiemelik, és csodálatra méltónak tartják a három Michelin csillagos étterem és borozó mérsékelt borárait: „tökéletes választás a 40 euró alatti üvegenkénti borár”. A borszaklap ítészei igényes gasztronauták kötelezõ programjának tartják az El Celler de Can Roca felkeresését. A Roca fivérek közötti szereposztásról annyit érdemes tudni, hogy Joan a szakács, egyébként õ a legidõsebb, Josep, a középsõ fivér a sommelier, és a legfiatalabb testvér, Jordi, a cukrász.
Bár a fivérek a munkában és a sikerekben testvériesen osztoznak, a mostani elismerés egyértelmûen Josepnek, a sommeliernek köszönhetõ. A la Revue du Vin de France díját a párizsi Hotel Bristolban vette át a január 12-ikén este rendezett fogadáson. A gironai étterem, amelynek 250 négyzetméteres pincéjében 40 ezer palackból álló borválogatás található, a tavalyi nyertes, a híres párizsi La Tour d”Argent helyét foglalta el a legjobb borlapok listájának élén.
Forrás:
hvg.hu
http://hvg.hu