Kevesebb szõlõ az aszály miatt
A szakember szerint a korai szüretelésû fajták esetében a vízhiány miatt nem várható igazán jó minõség, a közepes érésû fajták esetében még nem lehet megjósolni a várható minõséget, a kései fajtáknál pedig a fürtök leválogatása akár kiváló minõséget is eredményezhet.
A hegybíró elmondta: február végétõl 107 napon keresztül egy csepp esõ sem esett Egerben, majd július végéig mindössze 20 milliméter, ami csupán 20 százaléka a sokéves átlagnak. Az elmúlt héten pedig néhány nap alatt átlag 110 milliméter csapadék hullott a borvidéken, ami viszont a korai érésû fajták – az Irsai Olivér, az olaszrizling, a muskotály, a rizlingszilváni és a Blauburger – minõségét már nem javította.
A vízhiány miatt a fürtök súlya 35-40 százalékkal kisebb és a termés cukorfoka sem megfelelõ. A hirtelen jött esõ következtében pedig felrepedeztek a szõlõszemek. Szintén 25-30 százalékkal kevesebb termésre számítanak az olyan közepes érésû fajtáknál, mint a leányka és a zweigelt, ugyanakkor a kései fajtákat – cabernet sauvignon, merlot, hárslevelû, kékfrankos, olaszrizling – megmentette a július végi, augusztus elejei esõ.
Dula Bence ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: jó minõségû termésre abban az esetben lehet számítani, ha a gazdák legalább a termés egyharmadát leválogatják és csak az egészséges szõlõt hagyják a tõkén, így a fennmaradó fürtök minõsége és súlya is kiváló lehet.
Forrás:
FigyelõNet
http://www.fn.hu