Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Kényszerbõl szüretelnek

A jelek szerint megint sok lesz a felcukrozott must, pedig a kiválónak ígérkezõ idei évjárat ezt nem indokolja.

– Nagyon egyszerû a képlet. Kényszerbõl két héttel korábban, 16 mustfokkal kell leszüretelnünk Csávolyon a cserszegi fûszerest, mert zuhannak a felvásárlási árak. Kezdetben Pécs és Siklós környékén az Irsai Olivérért 130-150 forintot adtak a borgazdaságok. Legalább ennyire számítottunk mi is. Megérte volna egy rövid, hétnapos várakozási idejû permetszerrel elodázni a betakarítást. Azzal akár 4-5 cukorfokkal erõsebb mustot érhettünk volna el. Sajnos azonban Baja térségében a felvásárlók egységesen 90 forintért vagy ennél kevesebbért igyekeznek hozzájutni a szõlõterméshez. Ezért kénytelen a termelõ leszüretelni a még érõ bogyókat – mondja Sugár János nyugalmazott kertész tanár.

Ha ugyanis permetezés nélkül akár egy hétig is érni hagynák, a cserszegit jelentõs mértékben károsítaná a fürtrothadást okozó botrytis. A betegséget a júliusi jégverés okozta, ám akkor még meg lehetett állítani. Most a lehullott 50 milliméternyi esõ jól megduzzasztotta a termést, ám hajnalban a párás köd életre kelti a szunynyadó penészgombákat. Ezért volna jó ismét gombaölõt kijuttatni. Egy minõségibb bort jelentõ permetezés azonban hektáronként 4-5 mázsa szõlõ árát vinné el. Ezt az alacsony felvásárlási árak nem ellensúlyozzák. A jelenlegi 16 mustfokból 11,5 szeszfokú, közepes minõségû bor állítható elõ. Kinek jó ez a minõségrontás? A jelek szerint csak a nyerészkedõknek, akik a kevés, de kimagasló minõségû bor helyett, idén is beérik a közepes, sõt pacsmagolt tömegborral.

Forrás:
Petõfi Népe
http://www.petofinepe.hu

Post Tags: #szüretelnek

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Tokaj új jelképet kapott
NextContinue
Hírek Kisharsányból

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press