Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Karcsi bácsi odavág a francia borászat büszkeségeinek

Bakonyi Károly szõlõnemesítõ, a cserszegi fûszeres „atyja”. Idén õ kapta a Balaton-díjat. Mint az InfoRádió kérdésére elmondta, õt az ország minden részén Karcsi bácsinak hívják.

Nos, Karcsi bácsi 88 évesen, jelenleg is egy igen izgalmas nemesítés kontroll-szakaszán dolgozik.

Francia és szlovák – két jóbarát?

Nyolc évvel ezelõtt a francia borászat két ékkövével, a cabernet sauvignon és a merlot fajtákkal kezdett foglalkozni. A munka megkezdésekor többen óvták, nem kéne ehhez a két híres világfajtához hozzányúlnia.

Ám Bakonyi Károly hajthatatlan volt: a franciák két büszkeségét keresztezte egy korai érésû szlovák kékszõlõfajtával. Karcsi bácsi bizonyosan gyakran hallotta panaszkodni a hazai borászokat, akik sokszor elmondják, hogy ez a két kitûnõ világfajta számos évjáratban borsot tör az orruk alá, hiszen a megfelelõ beérésükhöz általában 10 nap hiányzik Magyarországon.

Még az igen forró években is elõfordul, hogy a cabernet sauvignon fajtát október második felében szüretelik. Olyankor azonban már gyakori a tartós õszi esõ, amely leronthatja a minõséget.

Nemes célok

Az volt tehát a nemesítõ célja, hogy a cabernet sauvignon és a merlot fajta elõbb érjen be 7-10 nappal. Jelenleg ugyanis ezek a fajták nem ritkán csak 16-17 mustfokos eredményt érnek el, így igazán jó bor nem készíthetõ belõlük, még akkor sem, ha a törvényi szabályozás lehetõségével élve egy kis cukorral „feljavítják” a mustot.

Hat-nyolc évvel ezelõtt került sor a keresztezésekre, az eredmény pedig jobb, mint amire Bakonyi Károly számított. A két francia fajta mellett a jellegzetesen közép-európai kékfrankossal is hasonló kísérlet indult, hiszen ennél a fajtánál sem bánnák a borászok, ha biztosabban, és magasabb mustfokokkal érne.

Mint Bakonyi Károly az InfoRádiónak elmondta: a kísérleti termelés már öt éve tart. Öt éven keresztül ezek az új fajták 20 és 24 mustfokra érnek be, már szeptember hónapban – számolt be az ígéretes kezdeti eredményekrõl Bakonyi. Karcsi bácsi azt ígéri, hogy az új fajták Magyarországon bárhol elérik majd minimum a 20-as cukorfokot.

Hosszú az út a nemesítõtõl a pohárig

A termelõk már vittek az új fajtákból, ám az így eltelepített tõkék 2-3 év múlva fordulnak termõre, és a termésükbõl készült borokat is több éven keresztül folyamatosan tesztelni, vizsgálni.

Eközben a fajtaminõsítõ intézetnek is engedélyeznie kell az újdonságokat, vírustesztekre is szükség van. És az engedélyezés sem minden, hiszen Bakonyi Károly azt is elmondta, ha egy új fajta nem nyeri el a termelõk tetszését, és nem áldoznak nagy összegeket az újdonság telepítésére, akkor az évtizedes nemesítõi munka hiábavalónak bizonyul.

Sok év eltelik még tehát, mire a borkedvelõk rendszeresen kortyolgathatják majd Karcsi bácsi legújabb üdvöskéinek terméseit.

Forrás:
inforado.hu
http://www.inforadio.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Nagykereskedõi összefogás Borszerdán
NextContinue
Egy 2006-os cabernet-franc lett a legjobb

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press