Június 22-én megnyílt Egerben az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa
[tn_2_bal.jpg] Csernus Imre 2009 óta él az egri régióban. Egerben alapították meg Csutorás Ferenccel és Mészáros Péterrel az Almagyar-Érseki Szõlõbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szõlõt, Csutorás Ferenc készíti a naturális borokat, június 22-én pedig megnyílt az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol mindenki karnyújtásnyira lehet a szõlõtõl.
A természethez és a szõlõhöz való jog
Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésû dûlõje is, a Nagy-Egeddel szemben. Ez az ihletett hely megmozgatta a Csernus – Csutorás – Mészáros trió fantáziáját, és a három barát úgy döntött, hogy a szõlõbirtokon építik fel az országban egyedülálló borturisztikai attrakciót. És a hely tényleg az, hiszen sehol nem lehetsz ilyen közel a szõlõhöz. Itt, a szõlõtõkék tövében épült fel a páratlan panorámájú borkemping, a borterasz, a szállást adó csõszkunyhók, sátor és lakókocsihelyek, és a medence. A vendégek a szõlõvel körülölelt csõszkunyhókban pihenhetnek, hûsölhetnek a Venyige Spa medencéjében, és akár a kilátón is kóstolhatják az AÉS és a környezõ dûlõk borait. De itt mindenki dödöröghet, sétálgathat, ücsöröghet, brüggölhet és semmit is tehet kedvére.
[tn_3_kozep.jpg]
„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szõlõhöz. Kinyúlsz a medencébõl vagy a csõszkunyhó ablakából és megérinted azt a szõlõt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztõen erõs dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkbõl és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta a nyitás elõtt Csernus Imre.
Csernus Imre DEPRESSÓJA
„Én a munkámban és a hobbimban is maximalista vagyok. És ha már az egri dûlõk egyik legszebbikét birtokoljuk, úgy hiszem, a kávéval sem adhatjuk alább. A Csuti kezei alól kikerülõ naturális borok, a pompás látvány és a szõlõtõkék közelsége arra predesztinált, hogy itt készítsük el Kelet-Magyarország legjobb kávéit. Barista barátommal kiválasztottuk a legjobb dél-amerikai és afrikai kávékat – csakis a legjobb dûlõkrõl! Ezek házasításából a bécsi pörkölés és hosszas kóstolások után született meg sajátmárkás kávém, a DEPRESSO. A Depressókatat La Marzoccón fõzzük le, az ebbõl készült kávékülönlegességek csak a borteraszunkon lesznek kóstolhatók. – tudtuk meg Csernus Imrétõl.
[tn_4_kozep.jpg]
Dûlõtúra UAZ katonai dzsippekkel
A borteraszról és a kilátóból belátni Eger és az AÉS legjobb bortermõ dûlõit. „Mindhárman szeretjük a birtokot, és a lóerõket is. Ezt kapcsoltuk össze, amikor megvásároltunk két UAZ katonai terepjárót. Ezekkel a dzsippekkel visszük el a dûlõinkbe a vendégeket, ahol egy study tour keretében megmutatjuk, hogy mit, és miért éppen ott telepítünk, az út porát pedig az Almagyar, a Pajdos és a Síkhegy borával öblítjük le ott, ahol éppen járunk. Ezt a túrát nálunk csak a vendégek élvezik jobban, jó látni a sok fülig érõ szájat – mesélte el Mészáros Péter.
Az Almagyaron megtalálták a Föld borcsakráját
A három tulajdonos elõször az érseki szõlõ megmentése miatt szövetkezett. Amikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dûlõrõl a rég elhagyott, kivágásra ítélt szõlõt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minõségû bort adott, melyet Érseki Titokbornak kereszteltek. – A bort kóstolva azzal viccelõdtünk, hogy megtaláltuk a föld borcsakráját. A bort pedig Érseki Titokbornak neveztük el, mert a szõlõ fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. A két szüret után eldöntöttük, hogy megmentjük ezt a kiváló szõlõt. Megvásároltuk az érseki melletti földet az Almagyar-dombon, a megmentett oltványokat oda ültettük, majd tulajdonképpen az „érseki” megmentésére megalapítottuk az Almagyar-Érseki Szõlõbirtokot.” – avatott be a titok és a birtok születésébe Csutorás Ferenc, az AÉS borásza. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerû borcsaládja is, melynek tagjait Csernus doki munkássága ihletett: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás.
Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag
Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintõ Csutorás pince tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti. Csuti fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejezõ fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szõlõ és a föld ízét. A naturális borok bátran és bõ beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerrõl, és felismerhetõvé teszik a borászat stílusát. Tiszta illatúak, így a fajta jellemzõi erõsebben jelennek meg, és a terroir jegyeit is hordozzák. Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fõ jellemzõi, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekbõl, a jó dûlõ és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztõktõl és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat. Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag.