Jó minõségû a szõlõ a villányi borvidéken
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára kedden az MTI érdeklõdésére elmondta: a gazdák a szokásosnál egy héttel elõbb, augusztus 5-én kezdték el a korai érésû illatos fehérszõlõk, s az elsõ rozéborok alapját adó kékszõlõ, a medoc noir szedését. „Mára sokan a portugieserrel is végeztek, hozzáláttak az olaszrizling és a kékfrankos szüretéhez” – tette hozzá.
Hangsúlyozta: az eddigi tapasztalatok szerint a minõség összességében jónak mondható, és a mennyiség is eléri az átlagosnak számító 60-70 mázsát hektáronként. Megjegyezte ugyanakkor, hogy sok múlik a következõ hetek idõjárásán, amely jelentõsen befolyásolhatja a késõn érõ cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait.
Nagy Gergely utalt arra, hogy a tavaszi virágzáskor a hideg okozott károkat egyes fajtáknál, ezekben a napokban pedig a nagyobb mennyiségû csapadék jelent veszélyt, amelytõl a szõlõ beltartalmi értékei romlanak, a szemek kirepedhetnek, s megindulhat a rothadás. „A termelõk ezért a szüret hátralévõ részében csapadékmentes, napsütéses idõben reménykednek” – mondta.
A hegyközségi titkár a fogyasztói igényekrõl elmondta: továbbra is kedveltek az elsõdleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, e tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erõs a piacuk.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a korán kezdõdött szüretnek köszönhetõen a 2013-as évjárat elsõ villányi fehérborait és rozéit már minden bizonnyal meg lehet kóstolni az október elején rendezett Villányi Vörösbor Fesztiválon.
A 2500-2600 hektár területû villányi borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szõlõtermesztéssel, pincéikbõl 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára.
Forrás:
Pécsi Napilap
http://www.pecsinapilap.hu