Jégbor mindenáron? – kísérletek
Június elején a brazíliai Santa Catarina partvidék 1330 méter magasan fekvõ szõlõseiben tartósan – 7,5 fokot mutatott a hõmérõ. Akkor szüret!- adták ki a Perico borászat vezetõi a jelszót. Hogy kisvártatva bejelentsék a történelmi tényt: megszületett az ország elsõ jégbora. A cabernet sauvignonból készült borkülönlegességet 2010-tõl forgalmazzák és exportálják.
Argentina viszont már az idén az amerikai piacra küldi az elsõ mendozai jégbort,amint azt a közeli napokban bejelentette a Vina Las Perdites elnöke. A mendozai malbecet Las Perdices Ice néven három USA-államban, Kolumbiában és éppen a rivális Brazíliában szándékozzák forgalmazni. Igaz, limitált mennyiségben. Az eddigi két évjáratból 10 ezer palackot töltenek le.
A két dél-amerikai állam mindenesetre aligha jelenthet valaha is konkurenciát a vezetõ jégbor-nagyhatalmaknak, elsõsorban Németországnak és Kanadának. Bár – nálunk is – egyre népszerûbb ez a borkülönlegesség, attól még nem lesz az, ami, ha csak édes, és nem természetes körülmények között aludt meg a szõlõszemekben a bor. Brit szakértõk máris kimutatták az argentin csodáról, hogy mesterséges fagyasztással – cryoexractio – készült.
Forrás:
hvg.hu
http://www.hvg.hu