Januártól nem kerül zárjegy a borospalackokra

Felsóhajthatnak a szõlõsgazdák, hiszen a bor legfrissebb jövedéki szabályozása – a december elsejétõl és részben a januártól életbe lépõ rendelkezések – majdhogynem a kedvüket keresik

Hajgató Zoltán, a Vám- és Pénzügyõrség Dél-Dunántúli Regionális Parancsnokságának jövedéki osztályvezetõje szerint a legnagyobb termelõi kört érintõ és legfontosabb változás az, hogy a szõlõsgazdák többségének már nem kell regisztráltatnia magát a vámhatóságnál, nem kell elszámolást készítenie a megtermelt szõlõ mennyiségérõl, a belõle kipréselt borról és a készletrõl. Elég, ha arról a hegyközség tud. A háztartásonként, évente és a saját célra megtermelt bor ezer literig adómentes, értelemszerûen nem kell hozzá adóraktári engedély sem. Magyarázatképpen tegyük hozzá: ha az apa, a fiú és az unoka külön háztartásban él, de ugyanazon az õsi parcellán kötözi a szõlõt, akkor õk hárman együtt értelemszerûen háromszor ezer liter bort tölthetnek a családi hordókba a vámhatósághoz való bejelentési kötelezettség és vámszabálysértés vagy -bûntett elkövetése nélkül.

Több jótékony változást ígérnek az új jövedéki szabályok a nagygazdáknak és borkereskedõknek is azon felül, hogy a korábbi négy helyett ezután évente csak egyszer – az év végén – kell adót bevallaniuk és fizetniük.

A legmeglepõbb változás viszont talán az, hogy január elsejétõl megszûnik a borzárjegy, amelynek eltörlése a hatóság véleménye szerint a vámhivatalokat is kedvezõen érinti. Bakó Attila mecsekaljai hegybíró szerint a szakma úgy értékeli a döntést, hogy a zárjegy egykori bevezetése segítette megszilárdítani az adóraktári rendszert, letisztítani a bortermelõk alanyi körét, továbbá kitermelt neves pincészeteket és jónevû borosgazdákat, miközben sem az adó megfizetését, sem a bor minõségét nem garantálta, hiszen zárjegy került idõnként a mûanyagkannába rejtett lõrére is. Ezért nincs is szükség rá.

A kereskedelmi forgalomba kerülõ mûanyagkanna – a könnyen letekerhetõ sapka miatt – azonban nem maradhat hivatalos zár nélkül, de hogy plomba formájú lesz-e, avagy más megoldást találnak, arra még nem született hivatalos döntés.

Forrás:
Dunántúli Napló
http://www.dunantulinaplo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 18 =