Ízes, finom fehérborok
Az immár 12. fesztiválra 123 bormintával neveztek be. Ezek közül 70 fehér és 41 vörös nedûvel, valamint 12 roséval. Négy szakmai zsûri bírálta el az italokat dr. Pók Tamás, dr. Lékó László, dr. Szõke Lajos és Gál Lajos vezetésével.
A tapasztalatokról, a szakmai véleményekrõl Gál Lajos, az FVM Egri Szõlészeti és Borászati Kutató Intézet igazgatója, a Scholavin Agria borverseny elnöke tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy íz- és zamatanyagokban gazdag fehérborokat bíráltak, melyeken nyomon követhették érlelésük technológiájának fejlõdését. Emellett jól kezelt rosékat is értékeltek. A vörösborok viszont – néhány kivételtõl eltekintve – éretlen, nyers termékek benyomását keltették. Ez a megállapítás arra utal, hogy jó minõségû vörösborok csak a kedvezõ termõhelyeken levõ szõlõkbõl érlelhetõk. Ilyenek elsõsorban Eger, Szekszárd és Villány környékén vannak. Más vidékeken kevés az esély rá. Gál Lajos azt is jelezte, hogy a Scholavin Agriát a jövõben is folytatni kell, mert jó lehetõség a találkozásra, a szakmai megméretésre, de véleménye szerint nagy szükség van arra is, hogy a szõlész-borász képzés gyakorlatát erõsítsék a jövõben. A házigazda egri oktatási intézményben az elmúlt években jelentõs fejlesztéseket valósítottak meg, különösen a tangazdaságban a szakmai képzés gyakorlatának kiteljesedése érdekében.
A borversenyen kívül a vendégek egy része tegnap megismerkedett Eger nevezetességeivel és a környék néhány fontosabb látnivalójával is. Megtekintették a tarnaszentmáriai román kori templomot, a Siroki Várat, a pétervásárai Keglevich-kastélyt. Ellátogattak a siroki Maticska- és a tarnaleleszi Janovicz-pékségbe, valamint Vincze Béla egri pincészetébe.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu