Irsai Olivérrel kezdõdött a szüret
A Soproni borvidéken egyre népszerûbb a korai érésû Irsai Olivér. Az Iváncsics- és a Taschner-pincészet egyik zászlósbora az ebbõl a fajtából készülõ. A szüret a Fertõ partján kedden elkezdõdött, míg a harkai dûlõkben egy hét múlva szedik le a fehér szõlõt.
Az igazi nagyüzem, a kékfrankos szürete szeptember végén, október elején várható.
– A mi borvidékünkön fõként középérésû kék fajtákat tartanak, ezekbõl viszont Szent Márton napjára, a libasült mellé nem lehet újbort készíteni – fogalmazott Taschner Kurt. – Úgy gondoltuk, hogy újításként megpróbálkozunk a fehér fajtákkal is. Így reményeink szerint november elején már meg lehet kóstolni az újbort. Az Irsai Olivér esetében fontos a gyorsaság és az egészséges, szép szemek, ugyanis csak így õrizhetjük meg a bor gyümölcsös, kellemes ízét. Ezért a fürtöket is rothadásmentesen kell leszedni, különben oda a zamat és az illat.
Molnár Tibor, a hegyközségi tanács elnöke hozzátette: számos betegség ellen kellett idén védekezniük a szõlõsgazdáknak. Összességében erõsen közepes évjáratra számítanak. Mindez persze nagyban függ az elkövetkezendõ hetek idõjárásától is.
Forrás:
kisalfold.hu
http://www.kisalfold.hu