Indul a szüret a Tokaji Borvidéken
A tavalyihoz hasonló mennyiségû szõlõtermést várnak a Tokaji Borvidéken a Tokaj Kereskedõház Zrt.-nél, amely jövõ hétfõre hirdette meg a szüret kezdetét szerzõdött termelõ partnereinek. A szüret hagyományosan a sárgamuskotály szedésével indul. Szeptember 15. és 21. között a társaság kizárólag 100 százalékban egészséges, botritisz* fertõzéstõl mentes szõlõt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron. Ezt követõen szeptember 22-tõl az ún. „nagyszüreti idõszak” zárásáig a Tokaj Kereskedõház külön átvételi árat hirdetett meg az egészséges szõlõ; a 23 mustfok alatti botritiszes termés, valamint a 23 mustfok feletti botritiszes vagy töppedt „késõi” szüretelésû szõlõ átvételére. A furmint és a hárslevelû szõlõfajták szedése a sárgamukotály szüretet követõen kezdõdhet el, majd a szüreti idõszakot a késõi szüretelésû szõlõ és az aszúszem felvásárlása zárja.
Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos idõjárása komoly kihívás elé állította a helyi termelõket. Azonban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szõlõmûveléssel idén is minõségi alapanyagot lehet elõállítani. A Tokaj Kereskedõház új árstruktúrája pedig azoknak a termelõknek kedvez, akik hajlandóak szelektálva szüretelni, a társaság differenciált áraihoz igazodva.
A világ számos elismert borvidékén és Tokaj-Hegyalján is ismert eljárás, hogy a termelõk válogatva, illetve két vagy több részletben szüretelnek: elõször az egészséges fürtöket szedik le, majd néhány nap vagy hét után a tõkén maradt termést késõi szüretelésû alapanyagként vagy aszúszemként adják le. Mivel a botritizálódás már elkezdõdött, a Tokaj Kereskedõház célja, hogy a termelõk 23 mustfok feletti szõlõ szüretelésére törekedjenek. Ugyanis a 23 mustfok feletti botritisszes szõlõ a minõségi borkülönlegességek elõállítására is alkalmas. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedõház kilogrammonként 150-250 forint közötti összeget fizet a termelõknek, a piacon megszokottnál magasabb árral honorálva a termelõk fáradozását.
Ugyanakkor a termelõk biztonságát szem elõtt tartva a társaság úgy döntött, hogy éretlenül aszúsodni kezdõ, tehát alacsony mustfokú, de botritisszel fertõzött szõlõt is felvásárol szerzõdött partnereitõl. Az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sûrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövõben nem lehet része a minõségi irányba forduló tokaji termékpalettának. Ebbõl a megfontolásból a Tokaj Kereskedõház ezért a szõlõért, a jó minõségû alapanyaghoz képest alacsonyabb, kilogrammonként 60 forintos felvásárlási árat tud csak kínálni. Ugyanis a társaság stratégiai céljaival összeegyeztethetetlen az a korábbi gyakorlat, hogy a gyengébb minõségû szõlõ ugyanolyan áron vegye át, mint a fáradságos többletmunkával elõállított minõségi alapanyagot.
A differenciált árazási struktúra bevezetése az idei év fontos újítása. A társaság a kategóriánként eltérõ felvásárlási árakkal a minél jobb minõségû szõlõ szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerzõdéssel rendelkezõ termelõ partnereit. A differenciált árstruktúra alapvetõ célja, hogy a felvásárolandó szõlõ egy része teljesen egészségesen, botritisztõl mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemébe. Ezt a szõlõmennyiséget a friss, könnyû, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szõlõ másik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szõlõként kívánják átvenni, a késõi szüretelésû borok és borkülönlegességek alapanyagaként. Erre tekintettel a Tokaj Kereskedõház minden szerzõdött partnerének a válogatva szedést javasolja, mert az idei szüret során ezzel a módszerrel tudják a legjobb alapanyag minõséget és átvételi árakat elérni.
A kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedõház idén minden eddiginél korábban, július végén közzétette felvásárlási árait. Így a termelõk már a nyár folyamán eldönthették, hogy a könnyû száraz borok; vagy a késõi szüretelésû borok és borkülönlegességek alapanyagának elõállítására törekedjenek, ennek megfelelõen szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket.
„A 2014-es szüret során összesen mintegy 1000 hektár területrõl 70-80 ezer mázsa szõlõ, és akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezzük. Ezzel biztos piacot kínálunk a velünk szerzõdésben álló, s a termelési struktúránkhoz igazodó termelõknek” – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedõház Zrt. vezérigazgatója.
Feldolgozói oldalon a Tokaj Kereskedõház minõségi termelés irányába forduló üzletpolitikájának technológiai hátterét a társaság átadás elõtt álló új, 64 ezer hektoliter kapacitású hûtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják. Így az idei szüret során felvásárolt szõlõ feldolgozása már optimális körülmények között valósulhat meg. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer, valamint a technológiai fejlesztések együttesen biztosítják mindazokat a feltételeket, amelyek a Tokaji Borvidék és a Tokaji Bor elismertségének növekedéséhez, valamint a Tokaji márka piaci sikeréhez szükségesek” – tette hozzá Goreczky Gergely.