Indul a Bor és egészség program
Az 1992-ben alapított IGP – Nemzetközi Prevenciós Társaság – az egyetlen független, közhasznú európai egészségügyi kommunikációs hálózat, amely az egészségpolitika, a tudomány, a gyógyászat és a gazdaság különbözõ szegmenseit igyekszik közös platformra hozni és bemutatni az egészségmegõrzés, betegségmegelõzés fejlesztése érdekében. A szervezet legújabban „Bor és egészség” címmel indított programot.
Dr. Jávor András elnöktõl megtudtuk, hogy a szakmai cél: felhívni a figyelmet a kulturált és mérsékelt borfogyasztás egészségmegõrzõ szerepére. Ettõl élesen meg kell különböztetni a mértéktelen alkoholfogyasztást, és rámutatni egészségkárosító hatására. Dr. Göde György, a szervezet alelnöke felhívja a figyelmet a szakmai konferenciák és a széleskörû egészségmarketing fontosságára is ebben a témában.
Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikát. Egyre többet költünk diagnosztikára és terápiára, ahelyett, hogy hatásos prevenciós programjaink lennének és csökkenne a megbetegedések száma. A mérsékelt borfogyasztás, leginkább a vörösborfogyasztás (napi 1-2 pohár) szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást. Emellett a bor kis mértékben hatásos a csontritkulás, és a különféle daganatos betegségek megelõzésében is.
A program széleskörû megismertetésére munkahelyen és irodaházakban „Happy Hours” rendezvényt, emellett országos ünnepnapot is szerveznek; ez „A nap”, amikor egészségünkre koccintunk.
Forrás:
hvg.hu
http://www.hvg.hu