Íme, Bács-Kiskun megye legjobb borai
Kiskõrösön, a közelmúltban megtartott XXI. Duna Borrégiós Borverseny keretében kiválasztották azokat a borokat, amelyek a Megye Bora 2011 címet viselhetik. A rangos megmérettetésen 158 tételes mezõnyt bíráltak el a felkért szakemberek. Nagyon sok szép bor érkezett a versenyre, melyek közül sokat díjaztak aranyéremmel. A csúcsbizottság tagjai a legjobbnak ítélt borok közül választották ki azt a négyet, melyek idén megkapják a Bács-Kiskun Megye Bora címet.
Lássuk, mit érdemes tudni megyénk legjobb borairól:
Kunsági Cserszegi Fûszeres 2010 – száraz ( Birkás Pincészet – Izsák)
A Cserszegi fûszeres fajta, hihetetlen illatával, csak ebben a száraz stílusban igazán élvezhetõ. Jellemzõen a kunsági borvidékhez köthetõ fajta, amely a szabadszállási Siró-dûlõben termett. Citrusos illatanyagai és aroma összetevõi, könnyed savösszetétele az édes borok kedvelõit megtévesztheti, mivel az említett illat és szép lecsengésû zamat emlékezetessé teszi a bort.
Kékfrankos Rozé 2010 (Dr. Kuti Szõlészeti és Borászati Kft. – Kiskõrös)
A Kékfrankos rozé: reduktív technológiával készült, friss élénk színû, életteli, üde, eperre, málnára emlékeztetõ kellemes rozé bor élénk savakkal. Fogyasztását 10-12°C-ra hûtve ajánlják.
Cabernet Sauvignon Selection 2009 (Szõke Pincészet – Kiskunhalas)
A 2009-es év tette lehetõvé, hogy Kiskunhalason is gyökeret verjen a kisfahordós érlelés sokrétû folyamata. A 100%-ban Cabernet Sauvignon szõlõbõl készített bort folyamatos gondoskodás mellett, 16 hónapon keresztül érlelték 220 litereses fahordókban, melynek eredménye lett ez a minden tulajdonságában páratlan, meglepõ testességgel és behízelgõ ízvilággal rendelkezõ alkotás.
SILENOS – Rajnai rizling jégbor 2005 ( Kunvin Kft. – Jánoshalma)
A bor alapanyagát képezõ Rajnai rizling szõlõt 2005. december 19-én hajnalban, mínusz 8°C-on, megfagyott állapotban szüretelték Jánoshalmán.
A szõlõt fagyott állapotban, kosaras kéziprésben sajtolták ki. A must cukortartalma meghaladta a 29 magyar mustfokot. A hosszantartó szabályozott erjesztést követõen a jégbort tölgyfahordóban érlelték. Mindezek együttesen alakították ki e borostyánszínbe hajló nedû harmóniáját, melyet a mazsolára, dióra és mandulára emlékeztetõ illat-, és zamatanyagok gazdagsága tesz teljessé.
Forrás:
delmagyar.hu
http://www.delmagyar.hu