Ilyen lesz a villányi bor
„Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött” – fogalmazott Nagy Gergely azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken.
Hozzátette, a bortermelõk átlagon felüli mennyiségû termést szüreteltek a borvidék sajátosságát jelentõ, karakteres vörösborokat adó kékszõlõ fajtákból is. Pontos adatokról azért nem tudott beszámolni, mert ezeket november 30-ig kell megadniuk a termelõknek, becslése szerint azonban 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szõlõ termett.
A bortermelõk október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntõl „Villányi Franc” néven hoz forgalomba több helybéli pincészet.
A borvidék jó minõségû területein a szõlõ már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget – mondta Nagy Gergely.
A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésõbbi idõpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid idõn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben.
Nagy Gergely megjegyezte, a szõlõ szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg idõjárást, amiben a gazdák megelõzõ növényvédelmi munkáinak is szerepe volt.
A hegybíró szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg idõjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni idõszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevõk megtelepedjenek a szõlõnövényen.
Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen.
„A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szõlõbetegségekkel szemben” – összegzett.
Forrás:
InfoRádió
http://inforadio.hu