Illatos borok versenye
Könnyed, gyümölcsös és illatos borból kevés készül a kontinensen. Nyugat-Európában 2-3 ezer forint közötti árat is elkérnek palackjáért. A hazai borászok szerint erre a piacra lehetne betörni a cserszegi fûszeressel és az Irsai Olivér borokkal, melyek országos versenyét rendezték tegnap Soltvadkerten.
Bakonyi Károly cserszegtomaji szõlész még 1960-ban keresztezte a kecskemétinek számító Irsai Olivér és a piros tramini szõlõfajtákat, melynek eredményeként született meg a cserszegi fûszeres. A népszerû szõlõt ma 4225 hektáron termesztik idehaza. A belõle készült bor országos versenyének rendezési jogát adta át még 2009-ben Bakonyi Károly a soltvadkerti Frittmann János borásznak, aki a tegnapi megméretés fõ szervezõje volt.
Soprontól Egerig 17 borvidékrõl 58 cserszegi fûszeres-, 48 Irsai Olivér-, 15 cuvée bor, illetve 18 pálinka is érkezett. A verseny fõ védnöke Czerván György agrárgazdaságért felelõs államtitkár volt, aki tegnap szakmai tanácskozást vezetett a városháza dísztermében. A borverseny elnöki tisztét dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia elnöke vállalta. A rendezvényt megnyitó Lehoczki Ferenc polgármester üdvözlõ beszédében hangsúlyozta, hogy ma még a város hegyközsége a legnagyobb Magyarországon (3000 ha), de a kiszámíthatatlan piaci viszonyok miatt tavaly 50 hektárral csökkent a parcelláik területe. Tíz éve 1800 hegyközségi tag volt, ma már csak 900 a számuk, akik azonban 621 hektáron mûvelik a cserszegi fûszerest. Arról is szólt, hogy alig 120–125 forintért viszik el a hazai bort, miközben 75–80 forintért érkezik az olcsó olasz bor. Történik ez annak ellenére, hogy tavaly óta jogszabály lassítja az asztali kategóriájú folyadék importját. Ez pedig piaci feszültségeket okoz idehaza.
Czerván György államtitkár nyitotta meg a tegnapi versenyt, aki azt mondta, hogy felesleges megkülönböztetni az alföldi és a hegyvidéki borokat. Két fajta bor van: jó és rossz. Kedvenc borai az ezerjó és a kadarka. Arról is szólt, hogy hozzá is eljutottak a borászok importtal kapcsolatos jelzései, melynek a megvizsgálásától nem zárkózott el. (Errõl és más kérdésekrõl a városháza dísztermében tanácskoztak a minisztérium és a borvidékek képviselõi.)
A verseny után dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia elnöke lapunknak elmondta, hogy tökéletes rendezés, nagyszámú borminta és hozzáértõ zsûri értékelte a borokat. A tavalyi mostoha idõjárás ellenére lehetett jó illatos borokat készíteni. A borkedvelõk pedig nyugodtan leemelhetik a polcokról a cserszegiket és az Irsaiakat, mert olyan termékek születtek, melyek a fogyasztók igényeit kielégítik.
Az rozágos borverseny eredményei:
A zsûri a legjobb cserszegi fûszeresnek járó különdíjat Hrutka Zoltánnak (Egri borvidék) ítélte.
A legjobb Irsai Olivér díjat a Borpalota Borászati Szõlõbirtok (Mátrai borvidék) kapta.
A legjobb pálinkának járó elismerést Kiss Gábor (Soponya) érdemelte ki
A legjobb Irsai Olivér pálinka díjat a soltvadkerti Frittmann Testvérek Kft. kapta.
A társadalmi zsûri különdíját a Frittmann Testvérek Kft. Irsai Olivér bora nyerte.
A Kunsági Borvidék Hegyközségének a különdíját Irsai Olivér boráért, a soltvadkerti Jurinovics Vilmos, a kiskõrösi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolájának végzõs bor- és pezsgõgyártó diákja kapta.
A soltvadkerti önkormányzat különdíját a Font Pincészet 2014-es szüretelésû Irsai Olivér bora érdemelte ki.
Forrás:
baon.hu
http://www.baon.hu