Illat, íz és harmónia szerint választják ki az ország legjobb pálinkáját
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozza az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél, hogy nemzeti italunk, a pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel erõsítsük.
A Pálinka Nemzeti Tanács ennek érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amire az ország egész területérõl származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-tõl 31-ig lehet pályázni.
Hogy a megmérettetés rangját és jelentõségét biztosítsák, más verseny nem viselheti az „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar megnevezést /kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét/.
Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfõzdék, bérfõzõk, magánfõzõk és kereskedõk vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Õk az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg.
Forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium
http://www.fvm.hu