Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Így fõznek a borászok

1 év, 50000 kilométer, 600 féle bor

A könyv:

Õszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége, Balla Ibolya 2009 nyarán arra az elhatározásra jutottak, hogy folytatják az Így fõz… sorozatukat, és meglátogatják Magyarország történelmi borvidékeit. Az elõzõ kötet még 2001-ben jelent meg „Így fõz a Tisztelt Ház” címmel, és abban száz parlamenti képviselõ mesélt a gasztronómiai élményeirõl.

Ezúttal a lelkes házaspár több mint 130 borászatot járt be, mintegy hatszázféle bort kóstolt meg, s végül a könyvben 81 neves magyar borászt szólaltattak meg. A legfõbb szempontjuk az volt, hogy olyan borászok-borászatok szerepeljenek a könyvben, akik tradícióként fogják fel a borászkodást, perspektívát látnak ebben a gyönyörû szakmában.

A szerzõ legfõbb célja ezzel a könyvvel, hogy népszerûsítse a borfogyasztást, a magyar borászokat, és azt a gasztrokultúrát, ami Franciaországban és Olaszországban már régóta kitûnõen mûködik. Éppen ezért a könyvet is úgy szerkesztették, hogy minden borász két oldalt kapott: az egyiken egy izgalmas gasztronómiai beszélgetés olvasható, a másik oldalon a borász kedvenc étele nagyméretû színes fotóval illusztrálva, s hozzátéve az ajánlott bor palackfotója, valamint a recept.

A CD:

A könyvben található egy zenei CD, amelyen a Vivat Bacchus énekegyüttes bordalai hallhatóak, és 11. számként a Borászok Kórusa dala. A szerzõ felesége, Balla Ibolya – aki több évtizedig az Operaház szólókorrepetitora volt – nem kevesebbre vállalkozott, minthogy dalra fakasztja a magyar borászokat. A kórus másik ötletgazdája Heimann Zoltán szekszárdi borász volt, akivel összefogva végül a Magyar Kultúra Házában megtörtént a hang-, illetve videofelvétel, ugyanis a dalból videoklip is született. A „Gyere várunk rád” címû dal szövegét a Vivat Bacchus énekegyüttes vezetõje, Szentgyörgyvári Péter írta, a dallamot pedig Balási Szabolcs komponálta meg, szólót énekel Dula Bence (Eger), Heimann Zoltán és Ágnes (Szekszárd), Bock József (Villány) és Áts Károly (Tokaj).

Az Élménykatalógus:

A könyvben található egy 112 oldalas Élménykatalógus, ami kivehetõ, s az országjáró borkedvelõk kipipálhatják benne, hogy melyik borásznál jártak, eddig kit kerestek fel. A katalógus segítségével bárki végigjárhatja azokat a borvidékeket, amelyeket a szerzõ is felkeresett, s végigélhetik azokat az élményeket is.

A Kóstolófesztivál:

A szerzõpáros arra gondolt, hogy azokat az ízeket, amelyeket útjaik során megkóstoltak, a nagyközönség számára is elérhetõvé kellene tenni. Így született az ötlet, hogy a könyvet étlapként felhasználva megfõzetik a könyvben szereplõ mind a 81 ételt, ami már önmagában is VILÁGSZÁM! Elhatározták, hogy a kétnapos fesztiválon lehetõséget teremtenek arra, hogy az emberek összekóstolhassák a 81 borász kedvenc ételét az általuk ajánlott borral. Addig keresték a helyszínt, míg rá nem találtak a Symbol Budapestre. A Symbol épületkomplexuma kiválóan alkalmasnak tûnt a rendezvény megvalósítására, s mivel a Symbol vezetése nyitott volt a rendezvényre, összefogtak a szerzõpárossal, hogy megszervezzék ezt az „Ilyen még nem volt” eseményt. Külön kuriózum, hogy a Kóstolófesztiválon élõben is fellép a Borászok Kórusa, valamint számos zenei koncert is gazdagítja az eseményt. A fesztivál házigazdája pedig Rókusfalvy Pál, aki borászként a könyvben is szerepel.

Az Ínyenckrém verseny:

A szerzõpáros sokat gondolkodott azon, hogy mivel várják az érkezõ vendégeket, amíg a csévékbe kerülnek a finom falatok. Végül úgy döntöttek, hogy a borászok kreativitását bevonva ínyenckrém versenyt rendeznek, s a borászok a saját receptúrájuk által alkotott krémmel szállnak versenybe. S mivel a szerzõ rátalált a házi margarin elkészítésének receptjére, úgy döntöttek, hogy ezt az alapot használják a krémek kikeveréséhez, hiszen a margarin visszafogott íze lehetõséget ad a változatos ízesítésre. Mivel a borászok évente sok-sok borkóstolót tartanak, és sokszor nincsen lehetõségük arra, hogy komolyabb ételeket fõzzenek, az ínyenckrém remek lehetõség a vendégek fogadására, hiszen gyorsan elkészíthetõ, és kiemeli a bor ízvilágát. Kiváló ínyenckrém recepteket tartalmaz a könyv karácsonyi kiadása, az élménykatalógus és a Kóstoló Magazin is. Ráadásul az ínyenckrémeket – a borászok receptjei alapján – odahaza is elkészíthetik az emberek, s hozzá a kedvenc borukat kortyolgathatják.

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Dugóilleték hozott borra a brit éttermekben
NextContinue
Egy különleges vörösbor az eladási lista csúcsán

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press