Idén korábban indul a szüreti szezon
A muskotályos és egyéb korán érõ szõlõfajták átvételével a megszokottnál korábban, szeptember 7-én kezdõdött el Tokaj-Hegyalján a szüret, hiszen az idei nyár csapadékos és átlagnál melegebb idõjárása ideális feltételeket teremtett a gyümölcs éréséhez.
A közel másfél hetes sietség oka, hogy a szõlõ „kész”, azaz a cukorfoka már most elérte a kívánt szintet, az esetlegesen túlérõ gyümölcs savtartalma, a „késlekedés” ugyanakkor károsan befolyásolhatja a belõle készülõ bor minõségét.
A Tokaj Kereskedõház Zrt. a 2011-es évre nagyon jó minõséget, ugyanakkor átlagos mennyiséget, megközelítõleg 300.000 mázsa szõlõt prognosztizál a történelmi borvidéken. A kereskedõház 90 és 110 forint között hirdette meg a korai érésû és a sárgamuskotály szõlõk felvásárlási árát, ami negyven százalékos emelkedést jelent az elmúlt év áraihoz képest.
A 2011-es Tokaj-hegyaljai szüret hivatalos nyitányaként, mintegy hagyományõrzõ és –teremtõ jelleggel, három történelmi egyházi felekezet képviselõje áldotta meg az idei szõlõtermést, mielõtt az elsõ puttonyt beleöntötték a tolcsvai felvásárlópince garatába.
A Tokaj Kereskedõházról:
A Tokaj Kereskedõház 1993. január elsején alakult. Jelenleg is a Tokaj-hegyaljai zárt történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozása, amely jogelõdjei révén több mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplõje volt Hegyalja életének.
Borászati tevékenységéhez az alapanyagot részben felvásárlással biztosítja a gondosan mûvelt magántermelõi parcellákról. Többéves Együttmûködési Szerzõdés alapján mintegy 2.300 kistermelõt integrál, akik összesen 1.000 hektárnyi szõlõterületen tevékenykednek – ezzel a borvidéken megtermelt szõlõ egyharmadát juttatja piacra.
Még ma sem eléggé ismert az a tény, hogy „ez a Kerház nem az a Kerház”, azaz, hogy a Tokaj Kereskedõház Zrt. az utóbbi évek beruházásai, technológiai fejlesztése és szemléletváltása révén modern nagypincészetté fejlõdött. Ma már a borvidék modern, magas technológiával és új nézõpontokkal borászkodó mûhelye.