Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Hírnevet szeretnének az osztrákok. Mivel is?

Ausztria nem csupán muzsikájának, cukrász remekmûveinek és európai bájának köszönheti hírnevét, hanem a helyi bortermelés fejlõdését elõsegítõ Moser családnak is.

Lenz Moser borkereskedõ nevéhez ma öt különleges, fûszeres zamatú fehérbor kötõdik. „Csak egy dologgal akartam foglalkozni, de abban kiválónak lenni” – mondta. „Már négyszáz éve élünk ezen a területen” – tette hozzá az alsó-ausztriai bortermelõ vidékre utalva.

Moser nagyapjának, a szintén Lenzre keresztelt borkereskedõnek nevéhez fûzõdik annak a szõlõültetvény-rendszernek a kialakítása is, amelyet a mai napig használnak a zöld muskotály termesztéséhez. „A szõlõlugas mellett nõttem fel, és a nagyapán már öt éves koromban kivitt az ültetvényekre” – emlékezett vissza az unoka.

Az 1980-as években kirobbant botrány nyomán, amikor néhány borkereskedõ gyanúba keveredett a borok mesterséges édesítése miatt, a Moser család eladta szõlõültetvényeit, a mintegy ezer éves pincészetét – és vele együtt a nevét is. Ezt követõen a XX. század borászatának szintén meghatározó alakjaként ismert, Moserékkel jó barátságot ápoló Mondavi család adott munkát a fiatal Lenz Mosernek, aki a borok európai portfoliójának igazgatásáért volt felelõs. A vállalkozás 2005-ös felvásárlása után azonban úgy döntött, hogy ideje lenne visszatérni saját gyökereihez.

Moser elmondása szerint a zöld veltelini „illata a német rizlingre, savanyúsága a Loire menti sauvignon blanc-ra, zamata pedig a szürkebarátra emlékeztet”.

A szeszesitalgyártó Remy Cointreau csoport amerikai részlegénél dolgozó Jennifer Simonetti-Bryan bormester szerint a zöld veltelini „annak köszönheti hírnevét, hogy rendkívül ételbarát bor”.

A Beaujolais Nouveau-val töltött palackok hamarosan megérkeznek az Egyesült Államokba is, ahol általában hálaadáskor kerülnek az asztalra. A zöld veltelini gyártói bíznak abban, hogy a hagyományos pulykaételekhez kiválóan passzoló osztrák büszkeségüket is sokan választják majd a fogások kísérõjéül.

Forrás:
STOP
http://www.stop.hu

Post Tags: #osztrákok

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Hatodik Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál
NextContinue
Valaki le akarja nyúlni a borászok pénzét

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press