Hiány lesz soproni borból
A termés háromnegyedét adó vörösbõl harmad-, a fehér szõlõbõl negyedannyi termett, mint a korábbi években. A térség legjellegzetesebb borát adó kékfrankos szõlõbõl körülbelül harminc-harmincötezer mázsányit szüreteltek, ami az utóbbi évek átlagának a felénél is kevesebb. A jóval szerényebb mennyiség oka javarészt a megszokottnál hûvösebb, nedvesebb idõjárás volt, de gondot okozott az is, hogy megjelent a korábban itt alig károsító peronoszpóra – sorolta a problémákat Taschner István.
Szavai szerint az átlag 17-18 mustfokos termés minõsége jó, a borvidék decemberi versenyén a fehérborok már „szinte készek” voltak, a vörösökben még érezhetõ volt némi nyerseség. Noha a helyzet akár harminc százalékos áremelkedést is indokolna, határt szab ennek a jó minõségû, ám a magyar ízlésnek kicsit vékony, könnyû olasz asztali borok beáramlása, így várhatóan csak nyolc-tíz százalékkal drágábban tudják eladni a tavalyi szüret eredményét a gazdák – jegyezte meg a hegybíró.
Így viszont, tette hozzá, biztosan veszteségesek lesznek a korábbi években épp hogy nullszaldóval záró gazdaságok, ami sokakat arra ösztönözhet, hogy hagyjanak fel szõlõjük megmûvelésével. Az 1750 hektáros borvidék területének tizede már így is megmûveletlen – jegyezte meg Taschner István.
Nagy József, a Hegyközségi Tanács titkára ezt azzal toldotta meg: már érzékelik, hogy elsõsorban a hobbiból, vagy más foglalkozás mellett borászkodók állnak le a termeléssel.
Mindketten rámutattak: hátrányt okoz a versenyben, hogy a soproni borvidék gazdaságai átlagban sokkal kisebb méretûek a többiekénél, így nehezebben, vagy egyáltalán nem jutnak be a szupermarketekbe. Ott ugyanis el is fogyna egy-egy gazdaság teljes felhozatala, mire „bemarketingeli” az üzletlánc.
Forrás:
Vállalkozói negyed
http://www.vallalkozoinegyed.hu