Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

HetedHétHatár: rendhagyó Tokaj bemutató

A tokaji borvidék legelismertebb szakértõje, Alkonyi László szervezi a rendhagyó borbemutatót. Pontosabban a HetedHétHatár sokkal több lesz, mint bemutató: egy-egy dûlõt egy-egy ott tevékenykedõ birtok reprezentál, és a megközelítési mód, a hozzáállás a szokásos bormustrákhoz képest új tartalmakat jelenít meg.

Alkonyiék kísérletet tesznek Tokaj-Hegyalja történelmi dûlõbesorolásának rekonstrukciójára. Tudniillik korántsem mindig úgy tekintettek a dûlõkre, mint manapság. A világ egyik legrégebbi klasszifikációjával büszkélkedõ borvidék dûlõirõl csinos kis kézikönyv is készült, annak is ekkor lesz a bemutatója.

Természetesen meg lehet kóstolni a 23 dûlõben termett szõlõkbõl készült borokat, a mesterkurzusokon pedig – amelyekért a szervezõk nem számítanak fel külön díjat – részletesen megtudhatjuk, min alapszik a dûlõk osztályozása.

Többek között arra is fény derül, vajon miért sorolják az I. osztályú dûlõk közé a Dessewffy-, a Görbe-, a Nagy-Király, a Lajosok- vagy éppen a Szerelmi-dûlõt, vajon milyen megfontolások miatt lett II. osztályú dûlõ a Kis-Betsek, a Csontos, az Úrágya és a Zafír, és milyen érdekek húzódhattak meg a mögött, hogy III. osztályú lett a Mestervölgy-, az Elõhegy- és a Vióka-dûlõ.

A 23 szelektált dûlõt többek között a Disznókõ, a Barta, a Demeter, a Bott, a Gróf Degenfeld és az AZ Nektár pincészetek szakemberei mutatják be. Talán sikerül választ kapni arra a kérdésre is, milyen lehetett a tokaji bor 300 évvel ezelõtt, és vajon milyen lesz 300 év múlva.

Forrás:
hvg.hu
http://hvg.hu

Post Tags: #HetedHétHatár

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Módosul a bortörvény – nõnek a támogatások
NextContinue
Kiosztották az idei takarékszövetkezeti borverseny díjait

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press