Hatnyelvû borászati szótár jelent meg
A hiánypótló kiadvány ötezernél több szócikket tartalmaz magyar, angol, francia, német, olasz és orosz nyelven. Az ábécé szerint sorba rendezett magyar szakkifejezések a szõlészet és borászat különbözõ területeinek – a többi között a szõlõnövény biológiája, morfológiája, biokémiája, termesztéstechnológiája, technikai eszközei, mûvelési módjai, a borászati technológia, kémia és mikrobiológia – szavait ölelik fel. Az érdeklõdõk a szõlõbetegségek és -kártevõk latin nevét is megtalálhatják.
A szócikkeket sorszámmal látták el, ezek segítségével az egyes nyelvek szakszavai is kikereshetõk. A kötet így angol-magyar, francia-magyar, német-magyar, olasz-magyar, orosz-magyar szótárként is használható – olvasható a kiadó honlapján.
A kötet szerzõi amellett, hogy a téma avatott ismerõi, hosszú idõt töltöttek az egyes nyelvterületeken. A szakterület meghatározó nyelvein összegyûjtött legfontosabb szakszavak- és kifejezések a szakma képviselõinek és minden érdeklõdõnek segítséget nyújthatnak.
A könyv az Agrármarketing Centrum (AMC) a „magyar borkultúrát, borászokat, borokat népszerûsítõ helyi kisprojektek” elnevezésû pályázatának keretében, a vidékfejlesztési miniszter jóváhagyása alapján valósult meg – közölte a mû megjelenését támogató AMC hétfõn az MTI-vel.
Forrás:
Nyelv és Tudomány
http://www.nyest.hu