Határon túli magyar borok a Pesti Vigadóban
A közönség nagyszabású sétálókóstolón ismerheti meg a környezõ országok magyar pincészeteinek borait; a Felvidékrõl, Kárpátaljáról, Erdélybõl, Délvidékrõl, Drávaszögbõl és Muravidékrõl érkezõ borászok számos meglepetéssel és élménnyel szolgálnak a borok iránt érdeklõdõknek – mondta el Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, a rendezvény szervezõje.
A látogatók a mesterkurzuson megismerkedhetnek a határon túli történelmi magyar borvidékekkel. A mai Szerbia, Horvátország és Szlovénia borainak világába Sagmeister Ernõ vezeti be a résztvevõket, a Felvidék és Kárpátalja borairól Geönczeöl Attila tart elõadást, Balla Géza mesterkurzusának témája pedig Erdély és Partium borai.
A Délvidékrõl (Szerbia) a Maurer Borászat (Hajdújárás), a Nagy-Sagmeister Borászat (Magyarkanizsa) és a DiBonis (Szabadka) érkezik, a Drávaszögbõl (Horvátország) a Kollár Pincészet (Csúza), a Pinkert pincészet (Csúza) és a Szabó Pincészet (Karancs) tételei lesznek kóstolhatók, a Partiumból (Románia) pedig a Balla Géza Pincészet (Ópálos), a Kárásztelki Pezsgõpincészet (Kárásztelek) és a Nachbil (Krasznabéltek) állít ki.
A Felvidéket (Szlovákia) Bott Frigyes (Muzsla), a BurdaVin (Garamkövesd), a Drozdik Pincészet (Párkány), a Geönczeöl Pince (Garamkövesd), a H&V Pincészet (Muzsla), a Hengerics Pincészet (Garamkövesd), a Kasnyik Pincészet (Kürt), a Mátyás Pincészet (Kisújfalu), a Strekov1075 (Kürt) és a Zsigmond Pincészet (Ipolynyék) képviseli, míg Kárpátaljáról (Ukrajna) Orosz Ruszlán Pincészete (Dercen), a Muraközbõl (Szlovénia) pedig a Rozsman Borház (Lendva) érkezik a pénteki kóstolóra.
Forrás:
élelmiszeronline
http://www.elelmiszer.hu