Hagymási József az év egri borásza
Hagymási a sátoraljaújhelyi szõlészeti-borászati technikumban végzett, majd az Egri Borkombinát után az egri szõlészeti-borászati kutatóintézet üzemi borászatának vezetõje lett. Ezt követõen segített Mádon felépíteni a Gundel szõlõbirtokot. 1999 volt a váltás éve: innentõl a családi pince felépítésére koncentráltak Hagymásiék.
Ma – a honlapjukon található információk szerint – 27 hektáron gazdálkodnak többségében vulkanikus, riolittufás talajon. Fehér- és vörösborokat is készítenek, viszonylag sok fajtából: olaszrizling, sárgamuskotály, cserszegi fûszeres, rajnai rizling, chardonnay, illetve kadarka, menoir, syrah, pinot noir, vabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Pincéjük összkapacitása 240 ezer liter, az egri Szépasszony-völgyben is van borozójuk – írja a Mandiner .
„Egriként akár szokványosnak is mondható az életem, ha abból indulunk ki, hogy itt mindent áthat a szõlõ és borkultúra. Szinte elkerülhetetlenül sodródtam erre a pályára. Minden szintjét megjártam a szakmának a technikustól a pincevezetõig. Ugyanakkor szeretném elmondani, tisztában vagyok, hogy ez a kitüntetés nem csak engem illet, hanem mindenkit, aki a munkámat segíti, illetve részt vesz a szõlészeti-borászati munkában” – mondta el a díj kapcsán az egri borász.
Forrás:
Turizmus Online
http://www.turizmusonline.hu