Ha február, akkor furmint
„Nagyszerû érzés azt látni, hogy a magyar borpiacon igenis lehetséges az összefogás, a közös tenni akarás” – számolnak be tapasztalataikról a szervezõk, a Vinoport.hu Online Bormagazin munkatársai. Bár a Furmint Február szempontjából az idei év még csak amolyan nulladik, próba évnek tekinthetõ, már most is rengetegen látnak fantáziát az ötletben. Sokan támogatják a maguk eszközeivel a Furmint Február koncepcióját, a száz hektáron gazdálkodó nagyobb birtokoktól az alig egy-két hektárnyi szõlõt mûvelõ kispincékig, a nagykereskedõktõl a borszaküzletekig, az éttermesektõl egészen a szakújságírókig.
Az ötlet a Vinoport.hu lapigazgatójától, Kézdy Dánieltõl ered: „Sokan sokat vitatkozunk arról, mely borok képviselhetik a legméltóbban hazánkat a külföldi piacokon, én azonban úgy gondolom, mielõtt világhódító útra indulnánk, itthon kell egy széles rajongó és értõ tábort kialakítani. Ezért döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi borkínálat alapján az általunk legkiemelkedõbbnek tartott szõlõfajta, a furmint mögé állunk, és megteszünk mindent azért, hogy minél többen megismerhessék a belõle készült kiemelkedõ, magyar borokat.”
Tóth Adrienn, a Furmint Február egyik szervezõje szerint az elképzelés akkor lehet hosszútávon sikeres, ha az abban részt vállaló partnerek saját területükön a legkiemelkedõbbek közé tartoznak. Ha a hazai csúcspincészetek, éttermek, borkereskedõk elkötelezik magukat a program mellett, az meghatározná a színvonalat, amelyet ez a szõlõfajta és a belõle készített kivételes borok megérdemelnek.
A Furmint Február keretében februárban furmint kóstolókat tartanak majd az ország több pontján, éttermek állítják a bort napi ajánlatuk középpontjába, a borkereskedések pedig furmint csomagokat kínálnak vásárlóiknak. A hónap végén, február 25-én ezeken túl egy nagy furmint kóstolóra is sor kerül majd, ahol harminc hazai, vezetõ borász személyesen mutatja be száraz és félszáraz furmintjait. A cél az, hogy ebben a hónapban minél több ember döbbenjen rá mire, is képes ez a hungaricum szõlõfajta.
Furmint Február programok országszerte:
http://www.vinoport.hu/index.php?node=2174
Furmint Február kóstoló február 25-én a Festetics Palotában:
http://www.vinoport.hu/index.php?node=2148
A Furmint Február partnerei
Airport Hotel, Árvay János Családi Pincészete, Barta Pince, Balassa István, Béres Szõlõbirtok és Pincészet, Borkollégium Borszalon, Bott Pince, Breitenbach Kézmûves Pince, Café Sempre, Demeter Zoltán, Demetervin, Dénes Hegybirtok, Disznókõ Szõlõbirtok, Dobogó Pincészet, Erhardt Étterem, Gizella Pince, Györgykovács Kispincészet, Gundel, Heidi Schröck, Hollóvár Pincészet, Királyiborház és Pincemúzeum, Királyudvar Pincészet, Lenkey Család Szõlészete és Pincészete, Monarchia Matt International, Náncsi Néni Vendéglõje, Natura Vinotéka, Oszvald Lajos, Õs Kaján Étterem, Papa Joe’s Saloon & Steakhouse, Patricius Borház, Pendits Pincészet, Pincearon.hu, Pincekulcs Borkereskedés, Pók Tamás Pincéje, Serpenyõs Vendéglõ, Spiegelberg Borpince, Solier Café, St. Ilona Borház, Szélmalom Étterem, Szepsy Pince, Symbol Budapest, Tokaj-Hétszõlõ Szõlõbirtok, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis Szõlõbirtok, Tokaj Oremus Szõlõbirtok és Pincészet, Tornai Pincészet, Vinum Primatis, Weinbau Wenzel, WineWorld