Gyengébb szõlõtermés, alacsonyabb árak a szekszárdi borvidéken
Az MTI-nek nyilatkozó borászok szerint a rosszabb termést elsõsorban az esõs idõjárás és a nyáron is fellépõ lisztharmatfertõzés okozta. Módos Ernõ borász, az Alisca Borrend nagymestere elmondta: a korai, már leszüretelt rizlingszilváni, csabagyöngye az elvárt mennyiségû és minõségû volt, a többi fajtáról azonban ezt nem lehet elmondani, a botritis fertõzés a chardonnay-t, az olaszrizlinget is megtizedelte.
A kék szõlõk között az oportót alacsony mustfokkal szüretelték, a kadarkát viszont több gazdálkodó nem is szedte le, olyan rossz minõségû volt a termés a szeptemberi esõk miatt. A 2500 hektáros borvidék legnagyobb részén, 630 hektáron termõ kékfrankos mustfoka a tavalyi 20,5-es, 21-es értékhez képest jó, ha a 18-at eléri, és a szokásos hektáronkénti százmázsás termés helyett 60-70 mázsa szõlõ várható egy hektáron – tette hozzá.
Elmondása szerint a legnagyobb terméskiesést a kisebb termelõk szenvedték el, a nagyobb, gépesített gazdaságoknak több lehetõségük volt a védekezésre. A borász véleménye szerint az idei évjáratú borokat inkább kommerszebb tételekkel házasítják majd a borászatok. Sokan rozét készítenek az idei szõlõbõl, ami „menekülõ útvonal” számukra. Idei rozé biztosan lesz a polcokon, nagy vörösbor legfeljebb az októberi szüretelésû cabernet-fajtákból készülhet – jegyezte meg. Ferenc Vilmos borász, a szekszárdi Dicenty Dezsõ Kertbarát Kör elnöke arról számolt be, hogy jellemzõen 20-30 százalékkal kisebb mennyiségû szõlõt szüreteltek eddig a borvidéken, ahol az alacsony mustfok mellett a szõlõ viszonylag magas savtartalma is gondot jelent.
Közlése szerint a tavalyi 130-140 forinttal szemben most a gyengébb minõség miatt 80-90 forintot kínálnak egy kilogramm szõlõért. Hozzátette: a 2013-as, magasabb szõlõárak miatt sok borászat importált olcsó olasz bort, ami növeli az óborkészletet. Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen mûködõ bátaszéki hegyközség elnöke arról tájékoztatott, hogy a merlot-ból 80, a kékfrankosból 90 mázsás termésre számítanak. A kékfrankos kilogrammjáért a tavalyi 120 forint helyett az idén 95 forintot kínálnak a feldolgozók. Az elnök szerint a hegyközségi területen csak két-három borászatnak van jelentõsebb átmenõ készlete.
Forrás:
ProfitLine.hu
http://profitline.hu