Gráf József: Ezzel a stratégiával nyerhetünk!
Milyen jövõje lehet a magyar bortermelésnek? – tette fel a kérdést Gráf József a pénteki Etyek Borkonferencián. Az egyik irány a nagyon olcsó borok kategóriája – mondta. Itt minden borászat arra törekszik, hogy az elõállítás költségeit a lehetõ legalacsonyabbra csökkentse, ezzel párhuzamosan pedig nagyon nagy mennyiségû bort állítson elõ.
Ahol vesztésre vagyunk ítélve
Ebben a kategóriában nem lehetnek versenyképesek a magyar termelõk Gráf József szerint. Az eredményes tömegtermeléshez az alábbi tényezõk szükségesek: ehhez megfelelõ éghajlati, természeti adottságok, magas hektáronkénti tõkeszám a szõlõültetvényeken, a szõlõtermelés minél szélesebb körû gépesítése (például zöld-munkák, szüret). Ebben a szegmensben gyakori jelenség a terméskorlátozás szinte teljes elhagyása.
A magyar bortermelés nem tud ilyen alacsony önköltségi szintet megvalósítani. Ebben a szegmensben tehát eleve vesztésre vagyunk ítélve – jelentette ki az agrárminiszter.
A magyar borvidékek kedvezõ adottságai
A másik út az egyedi jellemzõkkel, az egyéni karakterrel rendelkezõ borok világa. Itt kisebbek a mennyiségek és magasabbak a fogyasztói árak, mint a tömegborok esetében, és Gráf József szerint ebben a szegmensben érdemes megversenyeztetni a magyar borokat. A hazai borvidékek természeti adottságai inkább kedveznek az egyedi boroknak, és ezek elõállítását segíti a kitûnõ magyar szakembergárda is.
Az új Európai Uniós borszabályozás most jó helyzetet teremt az egyedi karakterrel rendelkezõ magyar borok számára. A földrajzi áruvédelem, az eredetmegjelölés most nagyobb szerepet kapott az EU-ban, és ez új lehetõséget teremt a magyar borvidékek számára – vélekedett az agrárminiszter. Élnünk kell ezzel a lehetõséggel – jelentette ki.
Gráf József leszögezte: különösen a nemzetközi piacokon nem minden esetben az egyes borászok, vagy pincészetek neve számít, hanem az adott bor földrajzi megkülönböztetése. Az egyes borvidékek nevét erõteljesen be kell vezetni a piacon, hogy megismertessük ebben a termékkategóriában a magyar bort.
A versenyképes magyarországi bortermelés lehetõsége
Az egyes borvidékekre különbözõ szempontok alapján hívhatjuk fel a figyelmet. Ilyen lehet az ott termõ borok egyedi karaktere, a borvidék történelmi hagyományai, és természetesen az adott régióban tevékenykedõ ismert borászok személyisége.
Ahhoz, hogy versenyképes magyar bortermelés legyen, a teljes borvidékeket meg kell ismertetnünk, „el kell adnunk” – jelentette ki a mezõgazdasági tárca irányítója.
Gráf József arról is beszélt, hogy az általa vázolt két értékesítési stratégiának természetesen nem kell élesen elkülönülnie egymástól. A miniszter úgy vélekedett, bizonyos esetben az a megfelelõ út, ha egy pincészet a termékpiramisát úgy építi fel, hogy abban vannak egyedi borok, de megtalálható az olcsóbb kategória is.
Középpontban a földrajzi árujelzés
De a középpontban mindig a földrajzi árujelzéssel kiemelt boroknak kéne állni, ebbe az irányba kell törekedni – hangsúlyozta Gráf József. Elmondta: ezzel a koncepcióval nem mindenki ért egyet Magyarországon, de azt is hozzátette, a minisztérium álláspontját számos szakemberrel egyeztetve, azok támogatásával alakították ki.
Ha a fenti irányban indulunk el akkor az elkövetkezõ 8-10 évben igen jelentõs szerkezeti átalakításokat kell végrehajtani a magyar borászatban – fejezte be elõadását a konferencián Gráf József.
Forrás:
inforadio.hu
http://www.inforadio.hu