Genetikai borászat Pécsett
A molekuláris biológiai ismereteket a borászatban is fel lehet használni. A pécsi laborban minõségi szõlõ fajtákat nemesítenek majd. A cél az, hogy kiváló minõségû szõlõt hozzanak létre, vegyi anyagok felhasználása nélkül.
Három évet vártak arra, hogy felállíthassák ezt a speciális, 20 millió forintba kerülõ genetikai labort a Kutatóintézetben. A legmodernebb technikákai berendezéseket szerezték meg, amelyekkel kimutatható, melyik szõlõfajta képes legyõzni a kórokozókat.
A tökéletes bor születik?
– Fiatalosabb, gyümölcsösebb, különleges aromájú borokat szeretnénk elõállítani az új eljárással – mondja büszkén Hoffmann Sarolta, a labor vezetõje.
De nem csak az íz fontos. A kutatóintézet egyik fõ feladata ugyanis az, hogy olyan szõlõfajtákat termesszenek, amelyek ellenállnak a kórokozóknak. Abban bíznak ugyanis, hogy így jobb minõségû, versenyképesebb lesz a belõle elõállított bor is – vélik. Ehhez a mûvelethez távoli génforrásokat is felhasználnak, valamint többszörös visszakeresztést alkalmaznak. Ebben nyújt segítséget az új DNS labor.
– A keresztezésre azért van szükség, mert egy kórokozó akár 20-30 év munkáját is tönkreteheti. Ha más-más helyrõl származó, eltérõ génállományú szõlõfajtákat házasítunk, akkor ellenállóbbak lesznek az „utódok” – magyarázza Kozma Pál, a PTE Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet tanszékvezetõje.
Szerinte a laborban olyan fajtákat tudnak majd elõállítani, amelyek hosszú távon képesek lesznek ellenállni a fertõzéseknek, betegségeknek.
Forrás:
PécsMa.hu
http://www.pecsma.hu