Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival

A kilencedik alkalommal meghirdetett Furmint Február volt az elsõ olyan kezdeményezés Magyarországon, amely egyetlen szõlõfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egybõl egy egész hónapot szentelve neki. 2017 óta február 1-jén ünnepelik a nemzetközi furmintnapot is, idén pedig éppen ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagykóstolóját a városligeti Vajdahunyadvárban.

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedõ minõségû, Kárpát-medencei szõlõfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Ezért az érdeklõdõk egy egész hónapon át találkozhatnak a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Országszerte számos étterem kínálja poharazva a furmintot, amelyet borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, de februárban sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek.

A Furmint Február hagyományosan a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban tartott nagykóstolóval veszi kezdetét. A látogatók megismerhetik a furmint megannyi arcát: találhatnak majd furmintból készült pezsgõket, a legnagyobb számban száraz furmintokat és ezek mellett édes tételeket is, de az aszúkedvelõk sem fognak csalódni.

A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékrõl érkezik majd, de az elmúlt évtized furminttelepítéseinek köszönhetõen egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja, a Mátra és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjai is kóstolhatók lesznek, a látogató így egy délután alatt átfogó képet szerezhet a fajtáról – áll a szervezõk közleményében.

Forrás:
Agroinform.hu
https://www.agroinform.hu