Forrong a borásztársadalom: miért drága a magyar minõségi bor?
Thummerer Vilmos egri borász nem kertel, a pince falain kívül látja a felelõsöket. Az InfoRádiónak azt mondta: bizonyos kereskedõk visszaélnek jónevû borászok termékeikkel, és van úgy, hogy száz százalék árréssel dolgoznak.
Radosevics Radován borkereskedõ arra céloz, hogy a szépen fejlõdõ neves hazai borászatok beruházásait kell finanszírozniuk a fogyasztónak.
Sokan szépen fejlõdnek, és ahhoz, hogy valaki jót tudjon csinálni, beruháznia kell, amihez pénzre van szüksége. Persze a borkereskedõnek is fontos a nyereség, hiszen 15-20 százalékos haszonréssel nem lehet megélni. – fogalmazott.
Annyi tehát biztos, hogy a jó magyar bor drága. Fõleg a hazai jövedelmekhez képest, hiszen míg Nyugat-Európában sokan megvásárolhatják a 40 eurós borokat, itthon a 10-12 ezer forintos palackárat a borkedvelõk többsége képtelen megfizetni.
Mindezt a balatonfüredi borász, Figula Mihály is megerõsíti: a magyar csúcsborászat termékeit a lakosság 5 százaléka képes megfizetni, és egy 3 ezer forintos bor már prémiumterméknek számít.
Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu