Formula 1-es tokaji borok és hungarikum élelmiszerek
Tavaly nagy megtiszteltetés érte a Tokaj Kereskedõházat, a világ egyik legnagyobb utazó cirkuszának, a Formula 1-nek a magyarországi állomásán, a Hungaroringen mutathatta meg az ország egyik hagyományokban gazdag értékét, a tokaji bort. A Formula One Paddock ClubTM-ban a legjobb tételeikbõl adtak ízelítõt, ami óriási sikert aratott a versenyzõk, üzletemberek és sportdiplomaták körében egyaránt. Egy ilyen verseny, amit a világ számtalan országában nézõk milliói követnek figyelemmel, mind a pincészet, mind pedig Magyarország számára kiváló imázsépítõ lehetõség. Ilyenkor meg lehet – s meg is kell – mutatni hagyományainkat, kiváló gasztronómiánkat.
Az idei Formula 1 ENI Magyar Nagydíjra ismét meghívták Tokaj-hegyalja legnagyobb pincészetét, hogy legyen a hungarikum élelmiszerekbõl álló gasztronómiai bemutató egyik vezéregyénisége. A Tokaj Kereskedõház modern technológiával átitatott tokaji borai olyan izgalmas harapnivalók kísérõi voltak, mint a mangalica sonka és szalámi, a téli szalámi, vagy a hagyományosan jó párnak bizonyuló libamáj. A borok és ételek önmagukban is jó minõségûek, de párban tudnak igazán kiemelkedõen bizonyítani, megmutatni országnak-világnak, hogy Magyarországnak komoly értékei vannak. A bemutató arra is kiváló lehetõséget adott, hogy a néha már az elunásig erõltetett libamáj-tokaji aszú sztereotípiát feloldják, s megmutassák, hogy a száraz tokaji borok is a magyaros ízek kiváló kísérõi.
Egy érlelt, füstölt mangalica sonka például remek párt alkot a Tokaj Kereskedõház száraz, hordós furmintjával, a Grand Selection Barrique Furmint 2011-es évjáratával, vagy a késõi szüretelésû Késõi Arany 2010-es évjárata milyen fantasztikus harmóniát alkot egy kiváló minõségû érlelt mangalica sonkával. Azért, mert régóta bevált recept a libamáj és az aszú párosítása, persze nem kell nélkülözni – a pincészet ritkaság számba menõ, tisztán sárgamuskotályból készített Premium Selection 2006-os 6 puttonyos aszúja ismét bizonyíthatja, hogy Tokaj nagy édes borai mennyire jól passzolnak a libamájhoz.
Ez a felkérés és lehetõség újabb kapukat nyitott meg a Tokaj Kereskedõház és a tokaji borok elõtt a minõségi gasztronómiában. A széles stílusválaszték, az egyre emelkedõ minõség a tokaji borokat arra predesztinálja, hogy még nagyobb szerepet vállaljanak az újjáéledõ hazai gasztronómiában.
Forrás:
Formula.hu
http://formula.hu