Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Exkluzív interjú az Év Borászával

– Köszönõbeszédében azt mondta: „hitet adtam az egész egri borvidéknek ezzel a díjjal”. Miért van erre szükség?

– Elég nehéz idõk járnak a magyar szõlõ- és borágazatra, és ez az egri

borvidékre is igaz, mind a szõlõtermelés, mind az értékesítés

szempontjából. Ez az elismerés segíthet azáltal, hogy meg tudjuk mutatni

borvidékünk értékeit, és nem csak én, de kollégáim is. Nap mint nap

imádkozom azért, hogy fennmaradjon ez a borvidék, ezért bízom abban, hogy a magam módján, ha máshogy nem, ezzel az elismeréssel segíthetek.

– Boldogságos nevû egerszóláti fehér cuvée-jével, vagyis fehérborral

érkezett és fehérboraival vált ismertté, pedig az egri borvidék inkább

vörösborairól híres.

– Szeretnék ezen a rögzült, de érthetõ fogyasztói állásponton változtatni.

Tudni kell, hogy itt több száz éven keresztül – a Kárpát-medencéhez

hasonlóan – nem is volt kék szõlõ. Aztán részint a szõlõfajták

megjelenésével, részint az irányított termeléssel így alakult, holott

sokkal színesebb és izgalmasabb lehetõségeink vannak. Fel kell fedeznünk egy egri borstílust, a sokszínûségbõl, amely a fajták változatosságából ered. Az egri fehérborban elképesztõ erõ van, és picit méltatlanul szorult háttérbe.

– Hogyan látja az idei évet?

– Én ilyen szüretre nem emlékszem amióta dolgozom, pedig annak már két évtizede. Nagyon komoly érettségû gyümölcsöket szüreteltünk, nagyon tömör borokkal lehet találkozni – a mi pincénkben mindenképpen, de más kollégáknál is ezt tapasztatlatam. Izgatottan várjuk a végeredményt.

– A jó termés mennyire kompenzálhatja az egri borvidéken kitört botrányt

vagy a gazdasági válságot?

– Nem tudja kompenzálni, csak a jövõbe vetett hitünket tudja erõsíteni. Ami kompenzálhat, az az, hogy a fogyasztók ebben a nehéz helyzetben is sok jó egri borral találkoznak, és reméljük, fel tudjuk kelteni a lelkesedésüket az izgalmas borok iránt. Nagyon izgulok minden kollégámmal, hogy ez a magyarországi nehéz helyzet ne rombolja porig az ágazatot.

– A díjnak komoly reklámértéke van. Mi az, amivel még felkeltheti az

érdeklõdést a borai iránt? Említette például, hogy biotermeléssel

foglalkoznak.

– Évek óta szeretnénk olyan borokat készíteni, amelyek nagyon tisztán,

egyértelmûen kifejezik a karaktereket. Láttam nagy bortermelõket a

világban, akik ilyen felfogásban dolgoznak, izgalmas és komoly árú borokat készítettek – márpedig valahol minden bortermelõnek ez a célja. Ugyanakkor szurkolunk, hogy ezeket a borokat meg is vásárolják az emberek. Az egyik legfontosabb most, hogy egyszerûen meg tudjuk fogalmazni a fogyasztók számára, hogy fehérbor is van az egri borvidéken.


Lõrincz György: a 2009-es Év Borásza

Született: 1967. április 15. Eger

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett tartósítóipari

mérnökként, majd két doktori címet szerzett borászatból és a kémiából.

1995-tõl az Egervin technológiai és gyártmányfejlesztési vezetõje

1997-tõl fõpincevezetõ, majd borászati fõtechnológus

2002-tõl az egerszalóki St. Andrea Kft. ügyvezetõ igazgatója

Borait hagyományos, fahordós érleléssel készíti.

Elismerései: Az év kedvelt borásza (2006), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2007), Borászok Borásza (2008), az Év Egri Borásza (2008), az Év Bortermelõje (2009)

Nõs, négy gyermek apja.

Forrás:
Világgazdaság Online
http://www.vg.hu

Post Tags: #év borásza

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Dr. Lõrincz György lett az év bortermelõje
NextContinue
Ne hagyja magát átverni pezsgõnek látszó tárgyakkal! – Szezon elõtt tesztelik a magyar pezsgõ fogyasztókat

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press