Év Bortermelõje 2015
A díj nem egy bor kiváló minõségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelõ több éven át tartó, kiemelkedõ teljesítményéért, borainak állandó kiváló minõségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erõfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhetõ legrangosabb hazai kitüntetés.
A 2015. Év Bortermelõje díj nyertese:
Szöllõsi Mihály,
a Neszmélyi borvidékrõl.
„Jó bort csak kifogástalan minõségû szõlõbõl lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszõolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”
Szöllõsi Mihály hat év után ismét a jelöltek közé került. Mezõtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezõgazdasághoz, kertészethez való kötõdése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a Sárisápi Termelõszövetkezet szõlészet-borászat ágazatának irányítása is. 37 évesen kezdett el saját bort készíteni pusztán kedvtelésbõl, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker azóta is töretlen: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek. Mihály rendkívül büszke családjára: lányára és fiára, akik nagyban hozzájárulnak a borászat sikereihez, 5 unokájára, akik már kisgyerekként is elismerõen nyalogatták nagypapájuk borait és nem utolsó sorban feleségére, Ágira, aki mindig kiállt férje döntései mellett, mindenben segítette õt.
A Szöllõsi Pincészet legkiemelkedõbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemzõ fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fûszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllõsi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik elõször próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a „Magyar Tudományos Akadémia bora” cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.
„Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bõ egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkõ volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.”
Ha az ember felteszi azt a kérdést egy borásznak, hogy melyik a kedvenc saját bora, akkor ne csodálkozzon, ha kissé megvetõ pillantások közepette kap választ.
„Ez körülbelül olyan nehéz kérdés, hogy egy apa melyik gyermekét szereti a legjobban. Mindegyiket másért szeretem. A Sauvignon blanc-t azért, mert iszonyatosan nehéz jól elkészíteni, és mi mégis rendre kiváló eredményeket érünk el vele. A Magnus Cuvée-t azért, mert itthon talán elsõként házasítottam a Sauvignont és a Chardonnayt. A Rosét azért, mert azt egyszerûen nem lehet nem szeretni. A Melegeshegyet pedig mert az Olaszrizling a szívem csücske…”
A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a Szöllõsi Pincészetet.
„Szerencsés vagyok, mert a pincémet a Zichy grófok építették téglából még 1830-ban. Ebben a pincében az 1848-as szabadságharc honvédjei is kóstoltak bort, ami nem mindennapi érzés annak, aki bejön ebbe a pincébe. A bormúzeumunkba egy felejthetetlen kóstolóra invitálunk mindenkit, ahol megízlelhetik akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat. Ha már kellõen összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Ezek után pedig házias ételeket tálalnánk, melyeket saját kemencénkben is elkészíthetünk, vagy bográcsozhatunk. Messze földön híres a gulyáslevesem, a birka-, és a marhalábszár pörköltem.”
A díjért versengõk közül, a jelölés során – holtverseny miatt – a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
Szõke Mátyás – Mátrai Borvidék
Szöllõsi Mihály – Neszmélyi borvidék